Arhiv: Nagrade za najboljše ukrepe promocije zdravja na delovnem mestu Gorenju, Invelu in Plastiki Skaza

Na zaključni konferenci projekta Vseslovenska kampanja za ozaveščanje delodajalcev za ohranjanje in krepitev zdravja zaposlenih na delovnem mestu, v katerem je kot partner sodelovala tudi Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica, so bile podeljene nagrade za najbolj inovativne ukrepe promocije zdravja na delovnem mestu. Skrb za zdravje je odgovornost posameznika, delodajalca in države.

Nagrada za najboljši ukrep promocije zdravja na delovnem mestu v kategoriji mikro podjetij: Invel d.o.o. Velenje
Podjetje Invel d.o.o. se zadnjih dvajset let trudi oblikovati in vzdrževati ustrezno klimo za krepitev zdravja na delovnem mestu in z različnimi organizacijskimi ukrepi zaposlenim omogočati prijetno in ustvarjalno delovno okolje ter osebni razvoj in napredovanje. Ukrepe s področja promocije zdravja na delovnem mestu omogočajo vsem zaposlenim.
Ker menijo, da sta zdravje na delovnem mestu in psihološka podpora ključ do učinkovitega poslovanja in doseganja najboljših rezultatov, izvajajo ukrepe promocije zdravja na delovnem mestu kot npr. omogočanje gibljivega delovnega časa, motiviranje sodelavcev, da sodelujejo pri izboljšavah in organizaciji dela/delovnega okolja, omogočanje in zagotavljanje skupnih družabnih dogodkov, športnih aktivnosti in team buildingov.
Enkrat letno sodelavci po lastni izbiri v delovnem času in na stroške podjetja organizirajo izlet, druženje ali ekskurzijo in s tem skupaj z vodstvom krepijo medosebne odnose. Podjetje spodbuja tudi zdrave prehranjevalne navade, kar pospešujejo z najvišjim davčno priznanim nadomestilom za malico, in omogoča delovno okolje, ki podpira dobro duševno počutje (večkrat na dan 60-sekundni odmori, namenjeni krepitvi telesa in duha) ter sodelovalni in strpni način dela ter zagotavljanje vseživljenjskega učenja in izobraževanj po lastni izbiri na stroške podjetja in v času dela (vsaj dvakrat letno).

Nagrada za najboljši ukrep promocije zdravja na delovnem mestu v kategoriji srednjih podjetij: Plastika Skaza d.o.o. Velenje
V podjetju Plastika Skaza d.o.o. si želijo, da se vsi njihovi zaposleni počutijo dobro in da lahko usklajujejo karierni razvoj z osebnim življenjem. To jim omogočajo z različnimi medsebojno prepletenimi ukrepi, ki zajemajo vse zaposlene.
Nekateri ukrepi promocije zdravja na delovnem mestu, ki jih izvajajo, so: zaposleni so lahko skupaj z otroki na prvi šolski dan ali ob uvajanju v vrtec; lahko koristijo prost dan, v kolikor je potrebno družinskega člana pospremiti k zdravniku; ustanovili so Športno kulturno društvo (ŠKD) Skaza, ki vsak mesec organizira dogodke, usmerjene v rekreacijo, druženje in sprostitev udeležencev; najeli so apartma na Rogli, kjer zaposleni lahko preživljajo aktivne počitnice v vseh letnih časih; imajo tudi fitnes in nogometno ekipo, ki se udeležuje ligaških tekmovanj v okolici; družijo se na piknikih, pohodih in ob zaključkih leta; otroke zaposlenih vsako leto obišče Božiček.
Organizirajo team buildinge različnih tematik. Lani so se zaposleni npr. udeležili team buildinga Preživetje v divjini. Z zaposlenimi so naredili tudi delavnice peke vafljev, kjer so se posladkali in spoznali, da urejeni procesi vodijo k uspešnejšemu in učinkovitejšemu delu. Pozornost namenjajo tudi prehrani na delovnem mestu in doma: z raznimi delavnicami zaposlene poučujejo o pomembnosti te tematike, organizirajo tedne zdrave prehrane in kotičke s sadjem, imajo pa tudi nadzorovane jedilnike in vsaj en meni dnevno, ki je zdravju prijazen. Ker se zavedajo pomembnosti komunikacije med zaposlenimi, vsak mesec izdajo časopis Skazalnik, v katerem zaposlene seznanjajo z novimi projekti, obiski kupcev, okroglimi jubileji, predstavljajo pa tudi delovna mesta in zaposlene.

Nagrada za najbolj celosten pristop k promociji zdravja na delovnem mestu: Gorenje d.d. Velenje
Promocija zdravja na delovnem mestu mora biti skupno prizadevanje delodajalcev, zaposlenih in družbe kot celote. To bo v prihodnjih letih še toliko bolj pomembno, saj se slovenska populacija stara, obenem pa se podaljšuje delovna doba. Pri doseganju ciljev varnega in zdravega dela ima promocija zdravja na delovnem mestu pomembno vlogo. Ukrepi, ki jih izvajajo v Gorenju, so razdeljeni v dva dela: na ukrepe na delovnem mestu in na ukrepe za zdrav življenjski slog. V letu 2015 so aktivnosti za promocijo zdravja potekale tudi v sklopu kampanje (projekta) Leto varnega in zdravega dela v Skupini Gorenje.

Nagrada za najboljši ukrep promocije zdravja na delovnem mestu na nacionalnem nivoju: Plastika Skaza d.o.o. Velenje

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.