Arhiv: Dobri zaposlitveni obeti za začetek leta 2017



Delodajalci v Sloveniji so glede zaposlovanja v prvem četrtletju leta 2017 optimistični, kaže raziskava družbe Manpower. Napoved zaposlovanja je namreč najboljša od začetka izvajanja raziskave v začetku leta 2011, pričakovanja so boljša v vseh panogah in v vseh regijah.

Med 622 delodajalci, ki so sodelovali v raziskavi, jih v prvem četrtletju prihodnje leto 16 odstotkov načrtuje rast, trije odstotki pa upad zaposlovanja. 79 odstotkov jih ne predvideva sprememb v zaposlitveni strukturi. Neto napoved zaposlovanja znaša plus 17 odstotkov in je najmočnejša od začetka izvajanja raziskave v Sloveniji v začetku leta 2011. Obeti sledijo napovedim za zadnje četrtletje letos, ki so bili najboljši doslej. Napoved je za pet odstotnih točk boljša kot za zadnje četrtletje letos in za 13 odstotnih točk boljša kot za prvo četrtletje letos.

Delodajalci v vseh gospodarskih panogah pričakujejo rast zaposlitvenih možnosti, najboljše napovedi pa beležijo v panogah proizvodnje in gradbeništva (neto napoved + 24 odstotkov), javne uprave in socialnih storitev (+ 17 odstotkov), trgovine na debelo in drobno (+ 16 odstotkov), finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin ter transporta, logistike in komunikacij (+ 13 odstotkov). Najbolj previdni so delodajalci v panogi kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova, kjer neto napoved za prvo četrtletje znaša + 7 odstotkov.

Zaposlitveni obeti so najboljši v osrednjeslovenski, gorenjski in zasavski regiji z neto napovedjo + 19 odstotkov, sledijo notranjsko-kraška, goriška in obalno-kraška regija s + 18 odstotkov, spodnjeposavska in jugovzhodna regija s + 14 odstotkov ter pomurska, podravska, koroška in savinjska regija s + 13 odstotki.

Glede na velikost podjetja so se napovedi izboljšale v vseh skupinah podjetij. V velikih podjetjih neto napoved znaša + 32 odstotkov, v srednje velikih + 21 odstotkov, v malih podjetjih + 15 odstotkov in v mikro podjetjih + 8 odstotkov. Na četrtletni ravni so se zaposlitve najbolj povečale v velikih podjetjih, na letni ravni pa pri velikih in srednje velikih podjetjih.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.