Arhiv: Optimizem v predelovalni industriji na vrhuncu


Decembrska vrednost indeksa PMI Slovenija, ki ga izračunavajo v Združenju nabavnikov Slovenije, govori o nadaljevanju optimizma v paradni slovenski panogi – industrijski proizvodnji, ki v SAŠA regiji predstavlja dobrih 60 odstotkov gospodarstva. Delež nabavnikov, ki opaža rast naročil in proizvodnje v predelovalni industriji, je decembra dosegel najvišjo vrednost v letu 2016.

Slovenska predelovalna industrija je v novo leto vstopila optimistično. Decembrska vrednost indeksa PMI 71,1 točke je bila najvišja v zadnjem letnem obdobju. Spodbuden za panogo je zlasti pogled na trimesečno povprečje kazalnika (zaradi visoke nihajnosti je primerno upoštevati tovrstno gibanje), ki je z vrednostjo 61,3 točke najvišje od julija 2014, odkar ga merijo.

V združenju nabavnikov izpostavljajo tudi rast indeksa zaposlovanja, ki je dosegel vrednost 77,8. Sledita indeksa izvoznih naročil in indeks proizvodnje. Podjetja, ki so odgovarjala na decembrsko anketo, so beležila tudi rast zalog repromateriala in rast zalog končnih proizvodov, pa tudi rast cen nabavnih artiklov. Velja dodati, da so vsi indeksi, vključeni v izračun proizvodnega PMI, dosegli višjo vrednost kot novembra 2016.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.