Arhiv: Štajerski gospodarski forum: ali zmoremo delati dlje?


Evropska in še posebej slovenska populacija se hitro starata. S tem je tesno povezano tudi staranje delovne sile – na trg dela prihaja manj mladih, delež starejših narašča. Ali je to samo problem, ali pa je lahko tudi izziv? Aktivno in zdravo staranje je bilo tema 6. Štajerskega gospodarskega foruma na TV Maribor, na katerem so sodelovali Matevž Ružič, vodja skupnih služb v podjetju Saubermacher – Komunala Murska Sobota, Aleš Pulko, direktor podjetja Pulko ventili Ruše in predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, Julija Peklar, strokovna sodelavka Izobraževalnega raziskovalnega inštituta Ljubljana, in mag. Franci Kotnik, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice.

PROJEKT POLET – RAZVOJ CELOVITEGA POSLOVNEGA MODELA ZA DELODAJALCE

Poslovni modeli za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih obstajajo. Uvajanje ukrepov v vsakodnevno prakso ni enostavno, je pa mogoče. Da bi delodajalci dobili več informacij in bi bile njihove odločitve strokovno podprte ter lažje, Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Štajerska gospodarska zbornica in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije izvajajo projekt POLET – razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS.

OSNOVNA CILJA: ZMANJŠANJE ODSOTNOSTI Z DELA IN VZPOSTAVITEV STRATEŠKE PLATFORME

V času trajanja projekta od aprila 2019 do maja 2022 bo v projekt vključenih 120 podjetij s sedežem v Vzhodni kohezijski regiji. Osnovna cilja projekta sta 10-odstotno zmanjšanje odsotnosti z dela v vključenih podjetjih, glede na izhodiščno stanje, in vzpostavitev strateške platforme ravnanja s starejšimi v podjetjih.

VELIKO KORISTI ZA VKLJUČENA PODJETJA

Vključena podjetja bodo v okviru projekta POLET pridobila individualiziran načrt ukrepov za aktivno in zdravo staranje zaposlenih, stalno strokovno podporo in svetovanje pri vpeljavi posameznih ukrepov, izobraževanja in usposabljanja za predstavnike podjetij s področja aktivnega in zdravega staranja ter zmanjševanja bolniških odsotnosti, praktična podporna orodja, ki bodo podjetjem v pomoč pri načrtovanju, vpeljavi in evalvaciji vpeljanih ukrepov, ter strokovno-informativna gradiva v obliki zloženk in člankov, ki jih bodo lahko podjetja distribuirala med zaposlene in pripomogla k večji informiranosti. 

TRI NACIONALNE KONFERENCE IN 18 REGIJSKIH POSVETOV

V okviru projekta bodo organizirane tri strokovne nacionalne konference in 18 regijskih posvetov, hkrati pa bodo na spletni strani projekta objavljene aktualne novice ter strokovno-informativno gradivo s področja aktivnega in zdravega staranja. Posnetek 6. Štajerskega gospodarskega foruma na temo Aktivno in zdravo staranje si lahko ogledate na tej povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/omizje-tv-maribor/174622737

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.