Arhiv: Letošnja bera inovatorjev SAŠA: tri srebrna in posebno priznanje za mlado podjetje

 

V okviru dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) na Brdu pri Kranju 17. podelila nacionalna priznanja za najboljše inovacije v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. Inovatorji iz SAŠA regije so prejeli tri srebrna in posebno priznanje za mlado podjetje.

Ocenjevalna komisija GZS je sodelujočim inovacijskim projektom dodelila osem zlatih, 26 srebrnih in štiri bronasta priznanja, štiri priznanja za prispevek na področju inovativnosti, dve posebni priznanji za mlado podjetje in dve posebni priznanji za razvojno in inovacijsko sodelovanje gospodarstva in institucij znanja. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti - avtomatiziran stroj za sitotisk 3D oblike na nalivno pero podjetja Vivapen iz Celja.

SREBRNO PRIZNANJE: ROČNI MEŠALNIK Z LUČKO (BSH HIŠNI APARATI d.o.o. NAZARJE)

Inovatorji podjetja BSH Hišni aparati iz Nazarij so prejeli srebrno priznanje za ročni mešalnik z lučko CleverMixx-Spotlight, ki predstavlja novost v svetovnem merilu. Takšne rešitve nima noben konkurenčni ročni mešalnik. Svetloba dveh LED diod omogoča vidnost živila in s tem zagotavlja kakovost obdelave ne glede na to, kako svetel je prostor. Produkt nizkocenovnega razreda Spotlight je predviden za prodajo na vseh trgih, na katerih je prisotna blagovna znamka Bosch, še posebej je v fokusu tržišče Kitajske.

SREBRNO PRIZNANJE: NOVA GENERACIJA PRALNIH IN SUŠILNIH STROJEV WAVEACTIVE (GORENJE d.o.o. VELENJE)

Srebrno priznanje so prejeli tudi inovatorji Gorenja za novo generacijo pralnih in sušilnih strojev WaveActive. Le-ta združuje inovacije in najnaprednejše tehnologije, kot sta SteamTech, ki s paro učinkovito navlaži tkanino in razgradi umazanijo, ter IonTech, ki z močjo ioniziranega zraka zagotavlja 30 % boljše odstranjevanje madežev. Edinstveno oblikovan boben z rebri v obliki valja skrbi za nežno pranje oblačil. Pri sušilnih strojih tehnologija IonTech poskrbi za svež vonj, saj odstrani neprijetne vonjave, Steamtech pa s prežemanjem tkanine s paro ravna vlakna, da likanje skoraj ni potrebno. Vsi aparati generacije Gorenje WaveActive upoštevajo najvišje okoljske standarde in so varčni s porabo električne energije.

SREBRNO PRIZNANJE: ELEKTRIČNI IZVENKRMNI POGONSKI SISTEM E’DYN 1120
(PODKRIŽNIK D.O.O. LJUBNO OB SAVINJI)

Inovatorji podjetja Podkrižnik z Ljubnega ob Savinji, ki so prvič sodelovali na nacionalnem ocenjevanju, so prav tako prejeli srebrno priznanje, in sicer za električni izvenkrmni pogonski sistem E’DYN 1120, ki predstavlja celovito rešitev pogonskega sistema za električno navtiko. Namenjen je prvi vgradnji v različna plovila. Sistem E’DYN 1120 sestavljajo pomnilnik, litij-ionska baterija, izvenkrmni pogon, krmilna elektronika, ožičenje, zaslon in navorna ročica. Poleg stabilne »high-performance« infrastrukture predstavlja ključno inovacijo izvenkrmni motor. Ta ima integriran elektromotor zelo visokih izkoristkov in zaprt hladilni sistem. Motor je lahek, zelo tih in miren v teku ter omogoča uporabo različnih propelerjev. Vožnja z E’DYN 1120 pogonom tako končnim uporabnikom omogoča zelo tiho, dinamično, zanesljivo ter okolju prijazno vožnjo po vodni gladini.

POSEBNO PRIZNANJE ZA MLADO PODJETJE: EVEGREEN, EVA ŠTRASER S.P. VELENJE

Podjetje Evegreen, katerega lastnica in direktorica je samostojna podjetnica Eva Štraser, je prejelo posebno priznanje za mlado podjetje, in sicer za 100-odstotno biorazgradljiv cvetlični lonček, izdelan iz odpada žitaric. Omenjeni lonček je izdelan iz 60 % biorazgradljivega materiala ter 40 % odpada žitaric – stranskega odpada pri mletju moke (pšenični, riževi ovoji itd.). Ti biomateriali na trgu dosegajo zelo visoko ceno, zato je bila v sodelovanju s članom ekipe dr. Brastom izdelana cenovno ugodna rešitev, saj se odpad uporablja kot polnilo, hkrati pa je material idealen za uporabo v agro segmentu. Za omenjeni material je zagonsko podjetje izdelalo tehnologijo izdelave na klasičnih strojih za brizganje plastike. Uporabili so testno orodje, prilagojeno za brizganje biopolimerov podjetja Bokri., ki je bilo razvito skupaj s podporo Razvojnega centra orodjarstva Slovenije – TECOS Celje ter Fakultete za tehnologijo polimerov Slovenj Gradec ter uspešno izdelali 100-odstotno biorazgradljive cvetlične lončke, ki se po uporabi le zasadijo skupaj s sadiko v zemljo. Eko lonček se 3 mesece po zasaditvi v zemljo transformira v gnojilo.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.