Arhiv: Na poslovnem zajtrku NLB o prihodnosti poslovanja in zaposlovanja


Nova Ljubljanska banka je v sodelovanju s Savinjsko-šaleško gospodarsko zbornico v Velenju pripravila 6. poslovni zajtrk, ki se ga je udeležilo več kot sto predstavnikov regijskega gospodarstva.

DA BI LAHKO URESNIČEVALI CILJE, MORAMO VLAGATI
»Srečanja, kot je današnje, so priložnost, da se skupaj pogovorimo o aktualnih gospodarskih temah. V NLB smo glede prihodnosti optimistični,« je udeležence uvodoma nagovoril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in jih pozval: »Razmišljajmo ambiciozno, globalno in dajmo priložnost tudi Balkanu, ki se bo še razvijal. Da bomo lahko uresničevali cilje, pa moramo vlagati. Mi smo tu, da vas pri tem podpremo.«

DOBRI OBETI ZA DOLGOROČNO RAST SLOVENIJE
Kaj slovenskemu gospodarstvu napoveduje statistika, je predstavil dr. Jure Stojan, partner in direktor raziskav na Inštitutu za strateške rešitve (ISR). Kratkoročno je na nekaterih trgih že zaznati signale, da bi lahko bili v recesiji, vendar še niso odločilni, predvsem pa ne enoznačni. Lažje je prihodnost napovedati na daljši rok, ko so odločilnejše bolj temeljne lastnosti gospodarstva. Po analizi Harvarda, ki je ocenjeval kompleksnost gospodarstva, so obeti za Slovenijo dobri in naj bi v naslednjih 10 letih dosegali povprečno 2,2-odstotno letno rast.

BISTVENO SOBIVANJE VREDNOT IN KULTUR RAZLIČNIH GENERACIJ
Poleg pomanjkanja kadrov bo bistveno to, ali bodo podjetja znala pritegniti in zadržati nove generacije zaposlenih, ki bodo vstopale na trg dela. Te imajo, kot je povedal psiholog dr. Aleksander Zadel, drugačne vrednote in odnos do dela. »V prihodnosti bo v podjetjih bistveno sobivanje vrednot in kultur različnih generacij,« je poudaril. Dodal je še, da konkurenčna prednost ne bo znanje, to bo namreč digitalizirano in dostopno vsem, ampak to, kako dobro bomo znali to znanje uporabiti.  

NA PRIHOD MOREBITNE KRIZE BISTVENO BOLJE PRIPRAVLJENI
Izkušnje iz prakse na tem področju sta v pogovoru s Petro Kovič, urednico Sveta kapitala, delila izvršni direktor za področje pomivalnih strojev v Gorenju dr. Blaž Nardin in direktor poslovanja z malimi in srednjimi podjetji v NLB Andrej Meža. Nardin je povedal, da v Gorenju z novim lastnikom na svet gledajo bolj globalno, na morebitno krizo pa so bistveno bolje pripravljeni kot pred desetletjem. Tudi Andrej Meža je bil optimističen: »Verjamem, da smo se iz prejšnje krize veliko naučili vsi, družba, podjetja in banke, in da se v taki razsežnosti, kot je bila, ne bo ponovila. Je pa vsaka kriza tudi priložnost, da se razvijajo uspešne zgodbe, ki jih v banki podpiramo, tudi v takem času.«

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.