Arhiv: »Tretje razvojne osi se ne da več zaustaviti«


To so besede ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki je v Gaberkah v družbi predsednika uprave družbe DARS Valentina Hajdinjaka, predsednika Odbora za izgradnjo tretje razvojne osi Matica Tasiča in predstavnika pogodbenega izvajalca zasadil prvo lopato na trasi izgradnje hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec.

POMEMBEN DAN ZA KOROŠKO, ŠALEŠKO IN CELOTNO SLOVENIJO

»Danes je velik in pomemben dan za Koroško, Šaleško in za celotno Slovenijo. Končno začenjamo z gradnjo tretje razvojne osi, ki smo jo tako dolgo čakali in ki jo resnično potrebujemo. Tretja razvojna os bo izboljšala povezljivost, dostopnost, konkurenčnost, okrepila privlačnost delovnih mest ter bistveno pripomogla k celovitemu nadaljnjemu razvoju regij kot tudi Slovenije. Tretje razvojne osi se ne da več zaustaviti«, je povedal minister Jernej Vrtovec.

HITRA CESTA NUJNO POTREBNA ZA NADALJNJI RAZVOJ SAŠA REGIJE

Franci Kotnik, direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, je ob tem pomembnem dogodku izjavil: »Za gospodarstvo SAŠA regije predstavlja začetek gradnje hitre ceste, ki nas bo povezala na eni strani s slovenskim avtocestnim križem in na drugi strani z Republiko Avstrijo, prvi korak k pridobitvi sodobne cestne infrastrukture, ki je neobhodno potrebna za naš nadaljnji razvoj. To je še posebej pomembno, če upoštevamo, da je pred našo regijo zelo zahtevno obdobje prestrukturiranja, v katerem bo prišlo do zaprtja Premogovnika Velenje in posledično ukinitve velikega števila delovnih mest v sektorju energetike.«

ČIM PREJ NAJ SE ZAČNE TUDI GRADNJA NA ODSEKU VELENJE-ŠENTRUPERT

Kotnik je še izrazil prepričanje, da bodo obstoječi in novi investitorji »zainteresirani za naložbe, ki lahko prinesejo nova delovna mesta, samo v primeru, če bo regija nudila konkurenčno poslovno okolje, kar pa si je brez dobrih cestnih povezav nemogoče predstavljati. Od DARS-a pričakujemo, da bo kot investitor poskrbel za maksimalno učinkovit postopek gradnje, od države pa, da v najkrajšem možnem času izpelje potrebne postopke za začetek gradnje na odseku med Velenjem in Šentrupertom.«

PO NOVI CESTI DO SLOVENJ GRADCA V PETIH LETIH

Predsednik uprave DARS-a Valentin Hajdinjak: »Začenjamo z 200 metri štiripasovne hitre ceste znotraj 61 kilometrov severnega dela tretje razvojne osi, ki naj bi bila zgrajena v 14 mesecih. Odsek Velenje–Slovenj Gradec naj bi bil zgrajen leta 2025 ali 2026, odsek Velenje–Šentrupert, za katerega poteka odkup zemljišč, pa leta 2027.« Začetna dela med drugim obsegajo ureditev gradbišča, čiščenje terena oziroma posek drevja ter pripravljalna dela za dostopno cesto do deponije Premogovnika Velenje, kjer bodo odlagali viške materiala.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.