Zapri

Arhiv: Pametne skupnosti in digitalizacija


23. november 2016

V Podjetniškem centru Standard v Velenju je potekala javna razprava o pametnih mestih in digitalizaciji. Kot je povedal vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, ima digitalizacija velike učinke na različne segmente našega življenja. Izziv, ki je pred nami, pa je, kako te digitalne spremembe izkoristiti za lasten razvoj.

Zoran Stančič je še povedal, da je treba izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja digitalizacija, hkrati pa najti ustrezne rešitve na probleme, s katerimi se soočamo: »Od sprememb ne smemo bežati, ampak je treba pogledati, kaj lahko kreativnega naredimo za to, da se na lokalni ravni ustvarjajo ustrezne priložnosti za državljane.« Po Stančičevi oceni se digitalizacija že intenzivno dogaja, zato jo moramo izkoristiti v naše dobro.

Velenjski podžupan Peter Dermol je povedal, da digitalizacija dejansko spreminja našo družbo. Po njegovih besedah nas je strah določenih sprememb, vendar moramo najti način, kako se s temi strahovi soočiti. Glede centra za razvoj terciarnega izobraževanja (CRTI) v Velenju je Dermol pojasnil, da so ga ustanovili z namenom povezovanja gospodarstva in izobraževalnih institucij: »Gospodarstvo mora povedati, kakšen kader potrebuje in kdaj ga potrebuje, izobraževalne institucije pa morajo ta kader izobraziti.«

Predsednica upravnega odbora Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) dr. Cvetka Tinauer je opozorila, da Evropska unija na področju digitalizacije močno zaostaja za ZDA, Japonsko in Južno Korejo. Postregla je tudi s podatkom, da je Slovenija v EU šele na 18. mestu glede na digitalni indeks: »Le dva odstotka podjetij v Sloveniji do popolnosti koristi vse možnosti, ki jih ponuja digitalizacija.«

Namen javne razprave je bil opredeliti razvojne priložnosti za Velenje in SAŠA regijo, ki jih prinašajo pametne skupnosti in enotni digitalni trg v EU. Oboje je povezano z razvojem digitalnih veščin in rastjo digitalnega gospodarstva, ki temelji na prostem pretoku podatkov, digitalnih storitvah v oblaku, standardih in čezmejnem e-poslovanju. Ob tem se pojavljajo tudi alternativni pristopi, kot sta sodelovalna ekonomija in kripto valute.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.