Odlične inovacije in rekordno število inovatorjev v SAŠA regiji

Velenje, 3. 6. 2015

Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je v letu 2015 16. leto zapored izvedla projekt zbiranja in ocenjevanja inovacij v savinjsko-šaleški (SAŠA) regiji. Na tokratni razpis je prispelo 18 inovacijskih projektov 8 prijaviteljev, pri katerih je sodelovalo največje število inovatorjev doslej, in sicer 200. Število prijav je v primerjavi z lanskim letom višje za štiri oziroma za dobro četrtino, so pa vse na letošnjem razpisu sodelujoče inovacije profesionalnega tipa oziroma podprte s strani podjetij/organizacij. Prijav s strani samostojnih inovatorjev v letu 2015 ni bilo.

Komisija za ocenjevanje inovacij je podelila tri bronaste, sedem srebrnih in osem zlatih priznanj, na nacionalno ocenjevanje, ki poteka na nivoju Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), pa so se uvrstile prvi tri najbolje ocenjene inovacije: kuhinjski aparat MaxxiMUM in popolnoma vgradni Espresso avtomat IC6 podjetja BSH Hišni aparati  d.o.o. Nazarje ter nova generacija vgradnih pečic H-BIO 45/60-14 podjetja Gorenje d.d. Velenje.

Na podelitvi priznanj, ki je potekala v hotelu Paka v Velenju, so najboljše inovatorje SAŠA regije nagovorili predsednica SŠGZ dr. Cvetka Tinauer, generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič, predsednik komisije za ocenjevanje inovacij pri SŠGZ Bojan Stropnik in podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Dr. Cvetka Tinauer je v svojem govoru izpostavila, da je inovacija »kot kri, ki se pretaka po žilah in hrani naše možgane in srce. Inovacija je tista, ki odloča o usodi naših podjetij. Inovacija je tisti ključni dejavnik, ki odloča o naši konkurenčnosti. Inovacija je torej tudi ključna naložba.« Mag. Samo Hribar Milič, ki SAŠA regijo uvršča med najbolj inovativne regije v Sloveniji, je poudaril, da za inoviranje potrebujemo optimizem, ki pa ga je v naši državi marsikje premalo. Lahko bi ga bilo več, saj smo lahko ponosni na rezultate našega gospodarstva na tujih trgih. Bojan Stropnik je izrazil zadovoljstvo nad konstantno rastjo kakovosti inovacijskih projektov v naši regiji, ob tem pa je opozoril, da so nekateri izmed letos prijavljenih projektov prejeli nižje ocene zaradi neizkazanih ekonomskih rezultatov, brez slednjih pa ni inovacij, so le invencije. Peter Dermol je najavil nadaljnjo podporo lokalne skupnosti razvoju podjetništva in izboljšanju poslovnega okolja.

Seznam inovacij

Govor predsednice dr. Tinauer

Video reportaža s podelitve priznanj: https://www.youtube.com/watch?v=dKRFYf_HUqI