Arhiv: Branka Viltužnik iz Plastike Skaza med nominirankami za inženirko leta



Znanih je deset nominirank za inženirko leta 2020. Med izbrankami, ki predstavljajo največji potencial, da so s svojim delom in osebnostjo lahko zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, je tudi dr. Branka Viltužnik, vodja raziskav in inovacij v podjetju Plastika Skaza.

 IZBOR NASLAVLJA PROBLEM »NEVIDNOSTI« INŽENIRK V DRUŽBI

Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade in še nekaj drugih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta iniciativa mlade z dogodki na slovenskih gimnazijah in šolskih centrih od leta 2012 navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo predvsem problem »nevidnosti« inženirk v družbi. Pri izboru je v ospredju doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

 V SREDIŠČU TRETJEGA IZBORA NISO TEHNIČNI DOSEŽKI

Odziv na letošnji natečaj je bil rekorden, saj je prispelo 53 prijav. V središču tretjega izbora inženirke leta niso tehnični dosežki, temveč potencial kandidatk, da so zgled mlajšim generacijam. Glavno merilo izbora nominirank je bila raznolikost: glede na izobrazbo, starost, organizacijo oziroma zaposlovalca, področje dela, dosedanjo pojavnost in poklicno usmeritev.

 BRANKA VILTUŽNIK SKRBI ZA RAZVOJ NOVIH TRAJNOSTNIH MATERIALOV

Dr. Branka Viltužnik v podjetju Plastika Skaza vodi oddelek raziskav in inovacij, kjer skrbi za razvoj ter karakterizacijo novih naprednih trajnostnih materialov. Vzporedno z novimi trajnostnimi materiali s sodelavci razvija in vpeljuje nove napredne tehnologije, kot so strojni vid, umetna inteligenca in veriženje podatkovnih blokov. Vodi in implementira zahtevne rešitve v skladu s konceptom industrije 4.0, v sklopu katere v podjetju razvijajo nove inteligentne senzorske sisteme za plastične izdelke.

INŽENIRKA LETA 2020 BO ZNANA 6. JANUARJA 2021

Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, bodo s svojimi glasovi enakovredno vplivali štirje déležniki izbora: vse nominiranke za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev. Inženirka leta 2020 bo znana 6. januarja 2021.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.