Arhiv: Vizija Slovenije 2050 podlaga za strategijo razvoja do leta 2030

Strateški razvojni okvir Slovenije je bil nazadnje definiran v Strategiji razvoja Slovenije za obdobje 2005–2013. Ker je veljavnost dokumenta potekla, je Slovenija pristopila k pripravi novega krovnega strateškega dokumenta – dolgoročne strategije razvoja Slovenije. Namen je opredeliti vizijo razvoja Slovenije do leta 2050 in pripraviti strategijo razvoja do leta 2030.



Pomanjkanje krovne razvojne strategije Slovenije se močno čuti v praksi in je pogosto izpostavljeno tudi s strani gospodarstvenikov, zato je priprava strateške usmeritve za prihodnost Slovenije eden od osrednjih projektov vlade. V proces so vključeni predstavniki različnih segmentov družbe, ki naj bi s svojim znanjem, predvsem pa s svojimi izkušnjami prispevali, da bo strateška usmeritev Slovenije jasna in ambiciozna.

Proces oblikovanja Vizije Slovenije 2050 je v začetni fazi potekal v dveh vzporednih procesih. Horizontalna skupina je sodelovala z OECD pri pripravi obširne analize trenutnega stanja, hkrati pa je bila oblikovana Skupina za prihodnost, ki je izbrala kriterije za nabor udeležencev tridnevne delavnice Prihodnost ni daleč. Udeleženci omenjene delavnice so oblikovali prvi osnutek Vizije Slovenije 2050, tudi na podlagi analiz trenutnega stanja Slovenije v nacionalnih in mednarodnih perspektivah, upoštevaje dolgoročne projekcije stanja Slovenije do leta 2050, hkrati pa so svoje slike prihodnosti preverjali tudi v scenarijih globalnih trendov razvoja.

Osnutek Vizije 2050 se bo v prihodnjih korakih nadgrajeval skozi širok proces vključevanja širše slovenske strokovne in splošne javnosti ter zainteresiranih deležnikov. Eden od način vključevanja je tudi pet interaktivnih delavnic po Sloveniji, od katerih je tretja po vrsti potekala v Velenju. Udeleženci, med katerimi so bili tudi predstavniki SŠGZ, so se pogovarjali o tem, kakšno prihodnost si želimo in kaj moramo narediti, da jo bomo skupaj ustvarili. 

Kmalu bo objavljena še spletna anketa, namenjena širši javnosti, z rezultati celotne javne obravnave osnutka pa naj bi prišli do končnega dokumenta Vizija Slovenije 2050, kateremu bo nadalje sledila priprava strateških usmeritev in pripadajočih ciljev. Omenjene aktivnosti naj bi bile zaključene do konca letošnjega leta, v letu 2017 pa je predviden začetek izvajanja strategije. 


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.