Arhiv: SŠGZ pred izzivom, kako še bolj učinkovito zastopati interese gospodarstva


 

Člani upravnega odbora SŠGZ so se na 12. redni seji sestali v hotelu Paka in se uvodoma seznanili z zadnjimi dosežki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) na področju lobiranja, v nadaljevanju seje pa se je predstavila članica SŠGZ Gorenje Gostinstvo d.o.o. Tretji del seje je bil namenjen obravnavi poročila o delu zbornice v minulem letu in njenem programu dela za leto 2016.

Izvršna direktorica GZS za socialni dialog Tatjana Čerin je med glavnimi dosežki na področju lobiranja v prvem četrtletju letošnjega leta izpostavila 200 milijonov evrov novih posojil za mala in srednja podjetja, 14 milijonov evrov prihranka za podjetja zaradi veljavnosti nove uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, 8 milijonov evrov preprečenih dodatnih stroškov pri upravljanju z večstanovanjskimi stavbami zaradi ločenih transakcijskih računov in 33 odstotkov nižjo tarifno postavko omrežnine za obračunsko moč za uporabnike na prenosnem omrežju.

GZS bo v nadaljevanju leta pri lobiranju osredotočena zlasti na davčno reformo, pokojninsko zakonodajo, infrastrukturne projekte, zdravstvo in reformo javne uprave. V razpravi so bili člani upravnega odbora SŠGZ kritični spričo dejstva, da gospodarstvo v Sloveniji nikakor ne more uveljaviti svojih strateških interesov, ki bi sicer bili v korist celotne družbe in državljanov. Prav za to se članstvo v Gospodarski zbornici ne povečuje. GZS naj v prihodnje zasleduje predvsem v praksi realno izvedljive rešitve, so menili člani upravnega odbora SŠGZ.

Gorenje Gostinstvo je družba v sestavi Skupine Gorenje, katere osnovna dejavnost je prehrana zaposlenih. Kot sta povedala direktor družbe Stanko Brunšek in njegova pomočnica Jasna Petan, vse več prihodkov ustvarjajo na trgih izven Gorenja, do leta 2020 naj bi na teh trgih ustvarili že 70 odstotkov celotnih prihodkov. Vse večji delež v njihovi dejavnosti predstavlja catering, v sklopu podjetja pa imajo še pet gostinskih obratov: hotel Paka, vilo Herberstein, restavraciji Pod Jakcem in DK – vse v Velenju ter restavracijo Golovec v Celju.

V zvezi s poročilom o delu SŠGZ v preteklem letu se je razvila živahna razprava o načinih in metodah za pridobivanje novih članov, v kateri je bilo nanizanih kar nekaj predlogov: novi dogodki, mentorsko sodelovanje z mladimi podjetniki, osebna priporočila obstoječih članov, formiranje sekcije managerk ... Upravni odbor bo na naslednji seji obravnaval z navedenimi predlogi dopolnjen program dela za letošnje leto, kakor tudi evalvacijsko poročilo o razvojni konferenci, ki ga bo pripravilo delovno predsedstvo. Članarina SŠGZ ostaja tudi letos nespremenjena, kot je veljavi vse od leta 2008.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.