Arhiv: Pričakovanja slovenskih podjetij ostajajo visoko

Analiza spomladanskega anketnega vprašalnika je pokazala, da so obeti slovenskih podjetij pozitivni. Pričakovanja o rasti na izvoznih trgih bodo gonilo rasti EBITDA, neto dobička, investicij in zaposlenih. Pričakovanja o domačem trgu so višja kot lani, več optimizma je čutiti za tekoče kot pa naslednje leto.

Zaposlovanje zopet ostaja šibek element, saj zaostaja za dinamiko rasti prodaje in investicij in kar po našem mnenju odraža večjo avtomatizacijo poslovanja ter šibko rast v storitvenih dejavnostih.

Slovenska podjetja v letu 2016 pričakujejo rast prihodkov od prodaje. Rast nad 5 % pričakuje polovica podjetij, medtem ko padec za takšen delež 7 %. 41 % podjetij ocenjuje, da bo beležilo podobno višino prodaje. V primerjavi z lanskim vprašalnikov se je znižal delež družb, ki pričakuje padec prodaje (za 10 o.t.), nekoliko se je povečal delež tistih, ki pričakujejo višjo rast prodaje (za 12 o. t.).

Pričakovanja za leto 2017 so nekoliko nižja. Padec prodaje pričakuje manjši delež podjetij (5 %), večji je delež tistih, ki jih pričakuje podoben nivo prodaje kot v letošnjem letu (51 % oz. 10 o. t. več kot v 2016). Med velikimi družbami je več takih, ki v 2016 pričakujejo podoben nivo prodaje kot v 2015 (48 %), kot pa pri MSP (36 %). Zadnje so bolj optimistične (55 % pričakuje rast), in sicer tako za tekoče kot naslednje leto.

V spomladanski anketi je sodelovalo 176 podjetij, od tega 71 mikro, 35 majhnih, 30 srednjih in 40 velikih družb. Na anketni vprašalnik so odgovarjali preko spletne ankete in izpolnjenega obrazca, ki so ga lahko v elektronskem vabilu natisnili. Anketo so podjetja izpolnjevala med 23. marcem in 18. aprilom.

Celotna analiza vprašalnika o gospodarskih pričakovanjih se nahaja v priponki.

Priponka: Gospodarska pričakovanja 2016-2017.pdf

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.