Arhiv: Kako do gospodarske regije Alpe-Jadran


Vipolže, 23. 5. 2016

V Goriških brdih so se v organizaciji Slovenske gospodarske zveze (SGZ) iz Celovca, Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Občine Brda sestali predstavniki gospodarskih organizacij iz Avstrije, Slovenije in Italije, ki se povezujejo v alpsko-jadranskem prostoru in pomagajo slovenskim podjetjem pri vstopu na tuje trge.

Uvodoma so udeležence nagovorili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, župan Občine Brda Franc Mužič in predsednik SGZ Benjamin Wakounig. Minister Žmavc je med drugim dejal, da vidi Slovenijo skupaj s Furlanijo-Julijsko krajino, avstrijsko Koroško in delom Hrvaške kot regijo, ki bi povezana lahko dosegala boljše poslovne rezultate: »S tem, da iščemo nove poti in odpiramo meje, lahko Slovenija postane le bolj bogata.«

V nadaljevanju so se predstavila nekatera podjetja iz Slovenije, ki uspešno poslujejo v Avstriji in Italiji, nato pa je sledila okrogla miza na temo pospeševanja čezmejnega gospodarskega sodelovanja in sodelovanja gospodarskih institucij v alpsko-jadranski regiji. Gospodarsko zbornico Slovenije je zastopal izvršni direktor Goran Novković, kot predstavnik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, ki dobro sodeluje tako tako s SGZ v Celovcu kot tudi s Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem (SDGZ) v Trstu, pa se je srečanja udeležil direktor mag. Franci Kotnik.

V razpravi je bilo izpostavljenih veliko ugotovitev, ki kažejo na to, da bodo morale vse tri države še marsikaj postoriti v smislu regije brez meja. Med drugim bo potrebno razviti koncepte za regijo, ki naj bi veljali za vse tri dežele, in odpraviti birokratske ovire, ki blokirajo razvoj ter tesnejše povezave.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.