Arhiv: Plastika Skaza in Esotech med slovenskimi zvezdami prihodnosti Evrope



Londonska borza (LSE) je pod pokroviteljstvom evropske komisije sestavila lestvico tisoč podjetij, ki navdihujejo Evropo. Med petimi podjetji iz Slovenije, ki so uvrščena na omenjeno lestvico, sta tudi Plastika Skaza in Esotech, članici Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice iz Velenja, ki si za ta dosežek zaslužita vse čestitke.

Namen lestvice je promocija malih in srednjih podjetij, ki v Evropi predstavljajo dve tretjini delovnih mest in ustvarjajo okoli 60 odstotkov dodane vrednosti. Izbor je bil narejen tako, da so na lestvici zastopana podjetja iz vseh 28 držav članic EU. Manjšim državam, kot je Slovenija, je pripadlo pet mest. Na lestvico so uvrščena podjetja v zasebni lasti, ki letno ustvarijo od 20 do 300 milijonov evrov prihodkov in sodijo, po oceni sestavljavcev, med najobetavnejša hitro rastoča mala in srednja podjetja.

PLASTIKA SKAZA

Plastika Skaza d.o.o. je lani ustvarila 31 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov več kot predlanskim. Čisti dobiček se je povečal za 66 odstotkov in dosegel 1,5 milijona evrov. Družba je prepoznavna po plastičnih kuhinjskih pripomočkih, vendar pa predeluje plastične mase tudi za pohištveno, avtomobilsko in elektroindustrijo. Plastika Skaza je velik skok poslovanja dosegla med letoma 2010 in 2014, ko je letna rast prihodkov znašala med 15 in 42 odstotki.

Ana Laura Rednak, izvršna direktorica Plastike Skaza, je za publikacijo o tisoč podjetjih, ki navdihujejo, povedala: »Nadaljevali bomo odpiranje delovnih mest v Sloveniji.« Plastika Skaza je bila ustanovljena leta 1977 in od ustanovitve še niso izgubili nobenega kupca. »Tesno sodelujemo z mladimi inovatorji, ki ideje prispevajo v banko idej. Del teh želimo spraviti v resnične izdelke,« dodaja Rednakova.

ESOTECH

Esotech d.d. je inženirsko podjetje, specializirano za prenovo objektov na področju energetike in ekologije. Kot vsem inženirskim podjetjem jim zato prihodki v posameznih letih tudi močno zanihajo. Esotech je rast v letih 2011-2014 ustvarjal delno z deli pri gradnji bloka TEŠ 6, delno pa tudi pri projektih, financiranih iz evropskih sredstev, kot so vodovodne in kanalizacijske naprave v posameznih slovenskih občinah. Lani je Esotech po nerevidiranih podatkih ustvaril 30 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 22 odstotkov manj kot leta 2014. Kljub temu se je čisti dobiček podvojil in lani znašal 1,5 milijona evrov. Poleg Slovenije je Esotech aktiven še na Hrvaškem, v BiH in tudi Avstriji.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.