Arhiv: Slovenija potrebuje enotno strategijo za razvoj mednarodnega poslovanja


Velenje, 29. junij 2016

V prostorih podjetniškega centra Standard je v organizaciji SAŠA inkubatorja in Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) potekala okrogla miza z naslovom Priložnosti na tujih trgih, na kateri je tekla beseda o različnih temah, povezanih z nedavno podpisanim prostotrgovinskim sporazumom med Kanado in Evropsko unijo.

Dr. Jay Banerjee, član Kanadsko-slovenskega odbora za poslovne priložnosti, je opisal številne prednosti, ki jih ima Slovenija v primerjavi z drugimi evropskimi državami, pri čemer je izpostavil našo infrastrukturo, dostopnost in geografsko bližino do drugih večjih središč v Zahodni in Vzhodni Evropi. Pojasnil je tudi razlike med kanadskim in slovenskim trgom ter nanizal priložnosti, ki se ponujajo in kako jih izkoristiti.
Petra Škarja, podjetnica in popotnica z mednarodnimi izkušnjami, je opisala razlike v slovenski mentaliteti v primerjavi z drugimi narodi in ob tem poudarila, da se je potrebno z njimi seznaniti pred vstopom na tuje trge. Njen nasvet, namenjen zlasti mladim, je bil, da naj izkoristijo naše odprte meje, čim več potujejo in spoznajo čim več različnih ljudi in kultur.
Ante Milevoj, direktor Centra za mednarodno poslovanje (CEMP) pri Gospodarski zbornici Slovenije, je pojasnil proces vstopanja na tuje trge in kako CEMP lahko pomaga podjetnikom v tem procesu.
Mihael Cigler, poslovni svetovalec, lobist in predsednik Združenja lobistov Slovenijem, je nato predstavil, kako lobiranje deluje v Sloveniji in v tujini in kakšen je njegov pomen. Spregovoril je tudi o tem, kako lahko naša podjetja izkoristijo lobiranje za dostop do tujih trgov. Tako Cigler kot Milevoj sta izrazila potrebo, da Slovenija razvije enotno strategijo za razvoj mednarodnega poslovanja in da Slovenci bolj sodelujejo med seboj. Povezovanje in sodelovanje sta izpostavila kot ključ do našega uspeha v tujini.

Dr. Banerjee je obljubil, da se bo vrnil v Velenje in nudil nadaljnjo pomoč tukajšnjim podjetnikom. Med ključnimi sporočili okrogle mize velja naslednje: strah pred neuspehom je odveč, saj predstavlja le del procesa do končne zmage; treba se je odpreti in naučiti prodati svoje znanje in talente tudi izven naše države; sodelovanje je pot do uspeha.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.