Arhiv: Ustvarjalnik vabi k sodelovanju mentorje mladih podjetnikov

Ustvarjalnik – pospeševalnik mladinskega podjetništva uči dijake, kako iz hobija ustvariti posel. To dosegajo preko mreže krožkov, na katerih izkušeni podjetniki pomagajo dijakom do njihovega prvega posla. V tem procesu se naučijo neprecenljivih veščin, s katerimi gredo lažje skozi življenje.

Programi Ustvarjalnika so se izvajali že več kot na tretjini slovenskih srednjih šol in se sedaj širijo naprej po Evropi. Njihove ekipe so pridobivale investicije, zmagale na številnih mednarodnih start-up tekmovanjih, bile povabljene v pospeševalnike in sprejete na najbolj prestižne univerze navkljub mladim letom.

Ustvarjalnik je mreža podjetniških krožkov, ki potekajo na srednjih šolah. Na njih se srečujejo dijaki enkrat tedensko po pouku in ob podpori mentorja – mladega podjetnika razvijajo svojo prvo poslovno idejo. Na Ustvarjalniku so razvili metodologijo dela, ki dijakom pomaga zagnati njihov prvi posel v enem letu in jih tako pripravi na negotovo prihodnost.

S podjetniškimi krožki se Ustvarjalnik ukvarja že šest let. S tem ko se njihov program širi, iščejo nove ljudi, ki bi se pridružili njihovi mentorski ekipi.

Program Ustvarjalnika dijake vodi od prvih korakov podjetniškega razmišljanja do izvedbe lastnega posla, zaslužka prvih dveh evrov in predstavitve dosežkov na tekmovanju ob zaključku leta. Prav takšne praktične izkušnje manjkajo v izobraževalnem sistemu, ki deluje danes.

Vloga mentorja

Mentorji so mladi podjetniki, ki imajo za sabo že nekaj podjetniških izkušenj in so jih pripravljeni deliti z dijaki. Z njimi se srečujejo enkrat tedensko po dve šolski uri.

Pri delu sledijo preizkušenemu učnemu načrtu. Le-ta vsebuje konkretne praktične izzive, ki jih morajo dijaki izpolniti na določenem srečanju. Na primer: “Slikaj se z županom!”. Vsi izzivi so že v naprej pripravljeni, tako da se mentor na samih srečanjih lahko osredotoči izključno na zabavni in poučni del procesa. S takimi nalogami mentorji dijake lahko naučijo pomembnih lekcij jih pripravijo za naslednje zahtevnejše preizkuse.

Cilj vsakega Ustvarjalnikovega krožka je, da začne posel in s tem ustvari svoje prve prihodke.

Praktične izkušnje so edini način, preko katerega se je mogoče učinkovito učiti podjetništva, zato je glavni cilj krožkov, da dijaki razvijejo svojo poslovno idejo. Če dijakom to uspe enkrat, jim bo uspelo tudi v prihodnje. V Ustvarjalniku verjamemo v učenje skozi izkušnjo.

Od mentorjev se pričakuje, da bodo s svojo skupino delali na izvedljivih idejah, ki izhajajo iz dijakovih znanj, spretnosti, interesov, hobijev in navdušenja. Mentorirajo do uspeha z uporabo nagrajene metodologije, ki temelji na principih slikovnega razmišljanja, prototipiranja in vitkega podjetništva. Te metodologije so prav tako priskrbljene mentorjem, sami pa jih lahko uporabljajo po svojem občutku.

Podjetništvo je zelo dober način za posredovanje širokega spektra znanja in življenjskih spretnosti mladim osebam. Katalitične izkušnje spremenijo njihova življenja na številnih področjih. Mentor deluje kot vzornik, starejši brat/sestra in zaveznik dijakom, pred katerimi stojijo še številne življenjske odločitve. Biti mentor prinaša tudi odgovornost

Kdo je lahko mentor

Mentor je lahko vsak, ki ima nekaj izkušenj z zagonom posla. Iščejo mlade ljudi, s katerimi se dijaki lahko poistovetijo in ki so se pripravljeni deliti znanje in izkušnje z dijaki za obdobje vsaj enega šolskega leta (oktober-junij). Najpomembnejši faktor je motiviranost in pripravljenost postati del tega gibanja.

Vsi mentorji dobijo učni načrt. Izkušnje z učenjem niso potrebne (so pa veseli kandidatov s takim znanjem). Mentorji, ki sodelujejo z Ustvarjalnikom, prihajajo iz vseh starostnih skupin, večinoma pa so stari od 22 do 28 let, vodijo svoja podjetja, so »freelancerji« ali študenti ekonomskih smeri. Za mentorje organizirajo mentorsko izobraževanje, ki bo predvidoma 17. in 18. septembra 2016.

Obveza mentorja

Od mentorjev se pričakuje (1) udeležba na mentorskem treningu pred pričetkom šolskega leta, (2) zaveza, da bodo vodili podjetniški krožek na šoli enkrat tedensko od oktobra do junija (razumljivo je, da ni mogoče imeti čas vsak teden, vendar se pričakuje, da se mentorji v pretežni meri držijo urnika), (3) zagon dejanskega posla s svojo skupino dijakov in predstavitev le-te na tekmovanju ob zaključku leta, (4) udeležba na Ustvarjalnikovih dogodkih, kot je StartUp days (poteka čez vikend od petka do nedelje, vsaj enkrat letno).

Kaj dobi mentor

Čeprav ima delo mentorja vrednost že samo po sebi, saj ponuja pomembno življenjsko izkušnjo, se v Ustvarjalniku trudimo mentorjem ponuditi kar največ. Ustvarjalnik redno obiskujejo govorci svetovnega kova, s katerimi lahko pridejo mentorji v stik, prav tako pa gostje zanje pripravijo zanimiva predavanja. Sedanji mentorji so mnenja, da je to največja prednost tega dela.

Vsak mentor dobi »oddaljenega« mentorja. V naslednjem letu je cilj povezati lokalnega mentorja z zunanjim mentorjem z večletnimi izkušnjami, tako iz start-up okolja kot večjih mednarodnih podjetij, s katerim bo redno v stiku. Vsi mentorji so vabljeni na številna izobraževalna in zabavna srečanja ter srečanja, namenjena mreženju in ustvarjanju novih poznanstev, ter prejemajo denarno nagrado v višini 20 evrov/srečanje za opravljeno delo.

Kako se prijaviti

Vsi zainteresirani se lahko prijavijo preko spletnega obrazca dostopnega na bit.ly/umentorji. Z vsemi prijavljenimi bomo opravili razgovore in najboljše povabili k sodelovanju. Za vsa dodatna vprašanja vam je na voljo vodja mentorjev Nejc Konjevič, na elektronskem naslovu nejc@ustvarjalnik.org.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.