Arhiv: Vrh slovenskega gospodarstva za hitrejšo in uspešnejšo digitalizacijo


24. november 2016

Na 11. Vrhu slovenskega gospodarstva, ki je v organizaciji GZS potekal na Bledu, so udeleženci iz nabora priporočil DigitAgende 2016 kot prednostna priporočila za hitrejšo in uspešnejšo digitalizacijo gospodarstva izbrali posodobitev šolskih programov, veliko nacionalno digitalno koalicijo in razvojno podporo države.

Vzpostavljena je bila tudi Slovenska digitalna koalicija - digitalna.si, ki bo prispevala k večji konkurenčnosti gospodarstva, novim zaposlitvenim možnostim, razvoju socialne in vključujoče družbe ter hitrejšemu digitalnemu preoblikovanju Slovenije.

Predsednik GZS Marjan Mačkošek je dejal, da je morajo podjetja hitreje digitalizirati svoje poslovanje, kar pa ni odvisno le od njih, temveč tudi od tega, kako bo digitalizacijo gospodarstva s strateškimi investicijami, s podporo razvoju in raziskavam in s primerno zakonodajo podprla vlada. Zato DigitAgenda 2016 poleg priporočil Vladi RS vključuje tudi priporočila podjetjem.

Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar je dejal, da je gospodarska klima sedaj najugodnejša po letu 2008. Slovenija krepi svoj ugled v svetu tudi zaradi gospodarstva. Vlada mu skuša pri tem, da bo lahko delalo in zaposlovalo, pomagati. Kot je poudaril, se je vlada dejavno vključila v koncept krožnega gospodarstva, ki se povezuje s konceptom trajnostnega razvoja.

Inventuro Gospodarskega memoranduma 2014-2016 je predstavil izvršni direktor GZS Goran Novković. Med najbolj kritičnimi ukrepi, ki jih je gospodarstvo predlagalo, je izpostavil zdravstveno in pokojninsko reformo, kjer ni zaznati pravega premika, pa tudi še vedno premajhno prožnost na trgu dela. Kot pozitiven dosežek je ocenil reformo javnega naročanja v skladu z direktivo EU.

Na Vrhu so udeleženci iz DigitAgende 2016, pri pripravi katere je kot vodja področja digitalne regulative aktivno sodelovala tudi predsednica SŠGZ dr. Cvetka Tinauer, opredelili 3 prednostna splošna priporočila:
· posodobitev šolskih programov,
· velika nacionalna digitalna koalicija in
· razvojna podpora države,
ter po eno prednostno specifično priporočilo za področja digitalizacije infrastrukture, industrije, storitev ter digitalne regulative:
· informacijska avtocesta za gospodarstvo,
· digitalno izobraževanje v industriji,
· 3.000 novih mladih start-upov do 2020 in
· digitalna regulativa = debirokratizacija.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v svojem odzivu poudaril, da se razprave o tem, ali se digitalizirati ali ne, umikajo: »Premikamo se v smer razprav, kako z digitalizacijo do čim več koristi. Rezultat 4. industrijske revolucije niso računalniki, ampak nov poslovni model.«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril, da je digitalizacija nujna, ker omogoča, da izkoristimo priložnosti. Napovedal je novo blagovno znamko za promocijo slovenskega gospodarstva: Green, creative, smart (zeleno, ustvarjalno, pametno).

Vodja kabineta podpredsednika Evropske komisije za enotni digitalni trg Juhan Lepassaar je poudaril, da se EU lahko premakne naprej le, če se tudi članice premikajo naprej. Kot nalogo Evropske komisije je posebej poudaril zmanjšanje ovir pri čezmejnem poslovanju, tudi za slovenska podjetja. Evropska komisija želi vzpostaviti enotni podatkovni evropski prostor.

Podpredsednik GZS Igor Zorko je napovedal, da bo GZS pomagala svojim članom, zlasti malim in srednjim podjetjem, in jih podprla pri enostavni, ekonomični in učinkoviti digitalni preobrazbi. 

Video reportažo z Vrha slovenskega gospodarstva si lahko ogledate na tej povezavi: https://youtu.be/v-idFWb1E8M
Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.