Arhiv: Problem čezmejnega opravljanja storitev v Avstriji vse bolj pereč


17. januar 2017

S 1. januarjem 2017 je začel v Avstriji veljati nov zakon o preprečevanju »dampinga« pri plačah in socialnih prispevkih, ki je tujim podjetjem zaostril pogoje pri čezmejnem opravljanju storitev. Za tuje ponudnike storitev, med katerimi so tudi slovenska podjetja, to pomeni številne ovire, saj z novim zakonom na avstrijskem trgu ne le preprečujejo nelojalno konkurenco in socialni »damping«, ampak z zapletenimi postopki, dodatnimi birokratskimi ovirami, poostrenim nadzorom in visokimi kaznimi odvračajo tuje ponudnike storitev in jim posledično preprečujejo opravljanje storitev na avstrijskem trgu.

VISOKE KAZNI ZA SLOVENSKA PODJETJA ŽE PRED NOVIM LETOM

Naša podjetja in podjetniki, ki čezmejno opravljajo storitve v Avstriji, so že pred novim letom prejemali visoke kazni zaradi manjkajočih dokumentov in njihovih prevodov v nemški jezik. Čeprav so jih dostavili v roku, jim je avstrijska finančna policija zaračunavala dodatne kazni z drugačnimi izgovori, kot je na primer neustrezna višina urne postavke ter neustrezna razporeditev delavcev v avstrijske plačilne skupine. S 1. 1. 2017 pa je v Avstriji začel veljati nov zakon, ki predvideva še višje kazni ter tudi prepoved čezmejnega opravljanja storitev v Avstriji, kar našim podjetnikom še dodatno otežuje čezmejno poslovanje v Avstriji.  

POOSTREN NADZOR PREVOZNIKOV IN GRADBINCEV

Avstrija bo začela poostreno nadzirati tudi prevozniški sektor, ki je do sedaj brez večjih ovir deloval v mednarodnem transportu med državama. Pri tem naj bi Avstrija bilateralne prevoze blaga in potnikov, ki jih izvajajo zaposleni vozniki pri slovenskih prevoznikih, obravnavala kot da gre za napotene delavce. Številne ovire so tudi na gradbenem področju. Slovenski podjetniki so dolžni plačevati prispevke v gradbeni sklad BUAK, čeprav jim pravice, ki jih zagotavlja sklad BUAK, v enakem obsegu zagotavlja slovenska zakonodaja.

PEREČA PROBLEMATIKA PRIVABILA VELIKO ŠTEVILO SLUŠATELJEV

Glede na to, da gre za izredno perečo problematiko, je SŠGZ v sodelovanju z davčno pisarno DDr. Jaklitsch & Mag. Picej iz Celovca organizirala brezplačni seminar z naslovom Opravljanje čezmejnih storitev v Avstriji po 1.1.2017 za prevoznike in gradbince. Udeležencem je predaval mag. Johann Picej, davčni svetovalec z dolgoletnimi izkušnjami pri poslovanju na avstrijskem trgu, ki nudi svetovalne storitve podjetjem pri vstopu na avstrijski trg glede delovnega in obrtnega prava, priglasitve obrtne dejavnosti v Avstriji, sklada za gradbince (BUAK), prijave na finančno policijo in ostale aktivnosti, povezane z opravljanjem dejavnosti v Avstriji.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.