Arhiv: Razvojna konferenca gospodarstva SAŠA regije 2017 na temo digitalizacijeAli digitalizirati poslovanje ali ne - to ni več vprašanje, vprašanje je le, kdaj in kako jo bo posamezni gospodarski subjekt vpeljal v poslovanje, v nasprotnem primeru že v bližnji prihodnosti ne bo več konkurenčen na trgu. Sodeč po rezultatih zadnje raziskave se bo v naslednjih dveh letih digitalizirala četrtina podjetij v Sloveniji, največjo oviro pa predstavlja neusposobljenost zaposlenih.

Največ podjetij namerava najprej digitalizirati logistiko, v predelovalnih dejavnostih bodo poleg skladiščenja in logistike digitalizirali tudi proizvodnjo. Trenutno v več kot 90 odstotkih podjetij zaposleni uporabljajo pametne telefone, avtomatizirano proizvodnjo pa ima manj kot 40 odstotkov v raziskavi sodelujočih podjetij; 70 odstotkov teh ima že računalniško podprt nadzor procesov. 

Na podlagi rezultatov raziskave je mogoče ugotoviti, da se slovenska podjetja digitalizacije lotevajo postopno oziroma po fazah, kar kaže tudi njihov predvideni vložek v prihodnjih letih, ki se giblje med 2 in 3 odstotki prihodkov. Podjetja od digitalizacije pričakujejo predvsem večjo učinkovitost, rast produktivnosti in zniževanje stroškov. Na četrtem mestu sta boljše načrtovanje in celovito obvladovanje poslovanja, medtem ko je prilagajanje izdelkov zahtevam sodobnega trga še nižje na tej lestvici.

Odgovori iz anketiranih podjetij kažejo, da je največja ovira za hitrejšo digitalizacijo neusposobljenost zaposlenih. Na drugem mestu so visoki stroški investicij v potrebno tehnološko opremo, podjetja pa od države pričakujejo davčne olajšave za ukrepe digitalizacije. 

Digitalizaciji bo posvečena tudi letošnja razvojna konferenca gospodarstva SAŠA regije, ki bo v organizaciji Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice potekala konec marca. V prihodnjih dneh bo znan točen termin in program konference, na katero bodo poleg udeležencev iz gospodarstva vabljeni tudi predstavniki negospodarskega sektorja, zlasti izobraževalnih institucij in lokalnih skupnosti ter nevladnih organizacij.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.