Arhiv: Potenciali krožnega gospodarstva v Savinjski regiji


9. maj 2017

Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije je v sklopu obiska Vlade RS v regiji v sodelovanju s SŠGZ pripravilo posvet z naslovom Potenciali krožnega gospodarstva v Savinjski regiji, ki je potekal v Podjetniškem centru Standard v Velenju.

Prehod v zeleno gospodarstvo predstavlja priložnost za razvoj novih tehnologij in storitev, odpiranje zelenih delovnih mest, učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri, promocijo in razvoj slovenskega znanja. Je priložnost za rast in krepitev mednarodne konkurenčnosti gospodarstva ob hkratnem znižanju okoljskih tveganj, ki negativno vplivajo na kakovost življenja in blaginjo ljudi. Pri tem je ključno razvijanje krožnih modelov gospodarstva, ki pa zahtevajo sodelovanje vseh relevantnih deležnikov. V Sloveniji in tudi v SAŠA regiji je že nekaj primerov dobre prakse, od katerih se je mogoče marsikaj naučiti.

Uvodoma so udeležence posveta nagovorili podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik, državna sekretarka v ministrstvu za okolje in prostor Lidija Stebernak, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in direktor SŠGZ mag. Franci Kotnik. Slednji je izpostavil, da mnoga podjetja v predelovalnih dejavnostih, ki v SAŠA regiji predstavljajo skoraj dve tretjini gospodarstva, že pospešeno uvajajo poslovne modele krožnega gospodarstva.

V nadaljevanju so ukrepe spodbujanja gospodarstva in zaposlovanja s poudarkom na področju krožnega gospodarstva po posameznih ministrstvih predstavili: državna sekretarka v ministrstvu za javno upravo Tanja Bogataj, državni sekretar v ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek, državna sekretarka v ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, Marija Čebular Zajec iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter direktorica direktorata za okolje v ministrstvu za okolje in prostor Tanja Bolte. V razpravi je direktorica varstva okolja ter varnosti in zdravja pri delu v Gorenju mag. Vilma Fece na vlado naslovila apel, naj ne spreminja obstoječe zakonodajne ureditve na področju odpadkov in naj pusti odprte tokove, sicer se bo trg na tem področju zrušil.

Direktorica Štajerske gospodarske zbornice mag. Aleksandra Podgornik in njena sodelavka dr. Dragica Marinič sta predstavili strateško inovacijsko razvojno partnerstvo (SRIP) za krožno gospodarstvo, v sklepnem delu posveta pa so bili predstavljeni nekateri primeri dobrih praks. Direktorica Petrola Energetike Mojca Kert je predstavila primer izkoriščanja toplotne energije, ki nastaja v železarni, za potrebe ogrevanja, direktor družbe Zeos Emil Šehić je predstavil ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo, predstavnik družbe EPEA Switzerland mag. Marko Krajner je predstavil poslovni model »od zibelke do zibelke« kot potencial za podjetja v Savinjski regiji, Center ponovne uporabe Velenje pa je predstavila vodja Alenka Košir. Sledil je še ogled omenjenega centra.

Več informacij o prehodu v zeleno gospodarstvo z izpostavljenimi razvojnimi potenciali za zeleno, pametno in učinkovito gospodarstvo je dostopno na povezavi www.vlada.si/zeleno.


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.