Arhiv: Mirko Strašek slovenski podjetnik leta 2017Na 6. Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu je prestižni naslov slovenskega podjetnika leta 2017 prejel direktor družinskega podjetja KLS Ljubno d.o.o. in član upravnega odbora SŠGZ Mirko Strašek. Nominirana sta bila še Anton Kisovar (Tehnos d.o.o. Žalec) in Iztok Stanonik (Polycom d.o.o. Poljane nad Škofjo Loko). Nagrado je Strašek prejel iz rok predsednika RS Boruta Pahorja, ki je ob tem izpostavil velik pomen podjetništva za razvoj slovenske družbe.

KLS LJUBNO PRIPELJAL DO GLOBALNE ODLIČNOSTI

Mirko Strašek je podjetje KLS Ljubno pripeljal do globalne odličnosti, s proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo pa dosega izjemne poslovne rezultate. »V letu 2016 smo dosegli velik napredek. Na vseh področjih smo dosegli boljše rezultate kot leta 2015. Prodaja je presegla 42 milijonov. Dobre rezultate dosegamo tudi zaradi visokih vlaganj, ki so v zadnjih letih dosegla 30 milijonov evrov, v naslednjih petih letih pa naj bi presegla 60 milijonov evrov,« je povedal letošnji podjetnik leta.

97 % PROIZVODNIH PROCESOV AVTOMATIZIRANIH IN ROBOTIZIRANIH

Kar 97 odstotkov proizvodnih procesov v podjetju KLS Ljubno je avtomatiziranih in robotiziranih. Na ta način so dosegli zelo visoko kakovost proizvodov in povečali produktivnost ter tako dohiteli in prehiteli konkurente na globalnem trgu. Kljub temu iz leta v leto povečujejo število zaposlenih, lani za 30, skupaj sedaj zaposlujejo preko 240 sodelavcev.  »Če ne bi naredili takšnega napredka, če podjetja ne bi robotizirali in digitalizirali, danes ne bi več obstajali, tako pa smo v zadnjih desetih letih povečali število zaposlenih za več kot 50 odstotkov, zaposleni pa imajo za petino višje plače od slovenskega povprečja in najvišje božičnice v slovenski proizvodni dejavnosti,« komentira Strašek predlog za obdavčitev robotov v Sloveniji.

DODANA VREDNOST NA ZAPOSLENEGA VEČ KOT 115.000 EUR

Podjetje dosega 15-odstotni tržni delež v svetovnem merilu, 96 odstotkov proizvodov izvozijo in dosegajo izjemno dobičkonosnost. Dodana vrednost na zaposlenega je lani presegla 115 tisoč evrov, kar je skoraj trikrat več od slovenskega povprečja.

MEDSEBOJNI ODNOSI V PODJETJU TEMELJIJO NA SPOŠTOVANJU

Slovenski podjetnik leta pa tako kot na avtomatizacijo procesov stavi tudi na zaposlene: »Naši medsebojni odnosi temeljijo na spoštovanju. Zavedam se, da so zadovoljni in strokovno usposobljeni zaposleni zelo pomembni za uspešno delo družbe in njeno stalno povečevanje konkurenčnosti. Sodelujemo z osnovnimi, srednjimi in višjimi šolami iz našega območja in tako že osnovnošolcem dajemo priložnost, da spoznajo poklice, ki jih potrebujemo. Študentom in dijakom omogočamo praktično delo v času obvezne prakse in počitniškega dela s ciljem, da so se po končanem šolanju čim prej sposobni uspešno vključiti v naše podjetje.«

BREZ ZAMUD PRI DOBAVAH IN PRAKTIČNO BREZ REKLAMACIJ

KLS Ljubno slovi tudi po tem, da nikoli ne zamudijo z dobavo svojim kupcem in da so v zadnjih letih imeli le eno reklamacijo na dva milijona dobavljenih zobatih obročev. Na vprašanje, kako so vse to dosegli, Mirko Strašek odgovarja: »Delati je treba ne le toliko, kot sam misliš, da si sposoben, ampak toliko, kolikor je treba, da prideš do cilja; pa četudi je to bistveno več, kot si mislil, da si sposoben.«

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.