Arhiv: Gospodarstveniki si želijo več sodelovanja pri investicijskih projektih

 

Na 17. redni seji, zadnji pred jesenskimi volitvami organov za prihodnje mandatno obdobje, je upravni odbor SŠGZ sklenil, da zbornica v začetku oktobra organizira srečanje direktorjev, podjetnikov in odgovornih za investicije v javnem sektorju v SAŠA regiji z namenom vzpostaviti pregled nad načrtovanimi investicijami in proučiti možnosti medsebojnega sodelovanja.

BSH HIŠNI APARATI V INVESTICIJSKEM ZAGONU

Gostitelj tokratne seje je bilo podjetje BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje. Direktor tehnike Matija Petrin je povedal, da koncern BSH, ki je od leta 2015 v 100-odstotni lasti Boscha, vsako desetletje podvoji prihodke, do leta 2025 naj bi slednji dosegli 25 milijard evrov. Osnovni fokus BSH-ja je, kako izboljšati življenje svojim kupcem, enako pa velja tudi za nazarsko podjetje, ki poleg proizvodnje malih gospodinjskih aparatov predstavlja tudi kompetenčni center za razvoj aparatov za pripravo hrane in delno za razvoj aparatov za pripravo napitkov.

Število zaposlenih v Hišnih aparatih se je v zadnjih sedmih letih podvojilo, povečalo pa se je tudi število dobaviteljev, ki jih je trenutno 350. V letošnjem in prihodnjem letu jih čaka nekaj obsežnih investicij, med katerimi je Petrin izpostavil dve novi skladišči za vhodne materiale na dveh lokacijah v Nazarjah izven tovarne in novo skladišče gotovih izdelkov, ki ga bodo zgradili pri tovarni na drugi strani regionalne ceste. Na ta način bodo vzpostavili pogoje, da v roku petih let povečajo obseg proizvodnje na deset milijonov aparatov.

PRILOŽNOSTI ZA DELO IN ŽIVLJENJE MLADIH V SAŠA REGIJI 

Strokovni sodelavec Centra za razvoj terciarnega izobraževanja (CRTI) v SAŠA regiji dr. Franc Žerdin je članom upravnega odbora predstavil potek projekta Priložnosti za delo in življenje mladih v SAŠA regiji do leta 2030. Izdelana je SWOT analiza, izvedena je anketa pri delodajalcih glede prihodnjega zaposlovanja, vzpostavljen je pregled nad populacijo študentov iz regije, kakor tudi elaborat o poklicih prihodnosti. Preostale projektne aktivnosti bodo zaključene do oktobra letošnjega leta.

TEŽAVE Z ZAGOTOVITVIJO USTREZNIH KADROV ZA POTREBE PODJETIJ 

V zvezi s problematiko mladih se je razvila razprava o stanju na področju zaposlovanja, kjer se zaradi nižjega števila brezposelnih že kažejo težave z zagotovitvijo ustreznih kadrov za potrebe podjetij. Člani upravnega odbora so se strinjali, da mora vsako podjetje proaktivno delovati v smeri, da je privlačno za iskalce zaposlitve, zlasti mlade. Glede na resnost razmer na tem področju bi bilo smiselno, da se tej temi posveti ena od sej upravnega odbora v novem mandatu, kakor tudi vprašanju nadaljnjega članstva SŠGZ v Regijskem študijskem središču v Celju.

GOSPODARSTVO SAŠA REGIJE LANI ZNOVA POZITIVNO

Direktor SŠGZ mag. Franci Kotnik je predstavil rezultate gospodarjenja v SAŠA regiji v letu 2016 in nanizal nekaj pozitivnih kazalnikov. Za razliko od let 2015 in 2014 je regijsko gospodarstvo v minulem letu poslovalo pozitivno, neto rezultat pa bi bil še bistveno boljši, če ne bi nanj vplivala še vedno visoka izguba v dejavnosti oskrbe z električno energijo.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.