Arhiv: Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica podpira investicijo v drugi tir


Upravni odbor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) je na 18. redni seji gostil državnega sekretarja v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleša Cantaruttija, ki je predstavil projekt izgradnje drugega tira Divača-Koper. Upravni odbor SŠGZ je omenjeno investicijo soglasno podprl in ob tem izrazil pričakovanje, da bo le-ta izvedena transparentno, kakovostno in racionalno na podlagi takšnega modela financiranja, ki ne bo imel negativnih posledic za ostale načrtovane infrastrukturne investicije v prihodnjih letih.

Hitra in kvalitetna izgradnja drugega tira Divača-Koper je potrebna za dolgoročni razvoj slo-venske transportno-logistične dejavnosti. Razlogov za podporo investiciji je več kot dovolj. Traso, izbrano po najvišjih kriterijih glede vplivov na okolje, varnosti, maksimalne pretočnosti in hitrosti na progi, je treba obravnavati glede na njen dolgoročni pomen. Drugi tir Divača-Koper bo pomembno prispeval k temu, da Slovenija izkoristi odlično geostrateško lego in po-spešeno razvije sodobno logistično gospodarstvo.

Brez uveljavitve zakona, o katerem bo potekalo glasovanje na referendumu, bi bila uresničitev projekta odložena za več let, v tem času pa bi nas transportne poti obšle prek sosednjih držav. Če ne bo prišlo do načrtnega in sistematičnega prenosa večjega dela rastočega pro-meta tovora na železnice, bodo že v roku desetih let na naših avtocestah razmere nemogoče, kar bi zagotovo imelo tudi negativne učinke na varnost v prometu.

Podpiramo v vladnem zakonu predviden način financiranja železniške infrastrukture, ki razbremenjuje davkoplačevalce, hkrati pa omogoča, da bo ostalo več javnega denarja za druge infrastrukturne projekte, kar pomeni tudi za severni del 3. razvojne osi. Predvidena vključitev zalednih držav v realizacijo projekta je priložnost za povečanje prometa in nižje tveganje pri financiranju projekta, ob tem pa izboljšuje dostopnost do nepovratnih evropskih sredstev.

Vsi argumenti torej govorijo v prid investiciji, seveda pa to samo po sebi ne zagotavlja njene racionalne in kvalitetne izvedbe, ki jo v gospodarstvu od izvajalcev in nadzornikov pričakujemo ter kot davkoplačevalci tudi zahtevamo.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.