Arhiv: Gospodarska zbornica naj v resnici postane dom gospodarstva


Na 1. redni seji upravnega odbora SŠGZ v novem mandatu so bili na predlog predsednika dr. Blaža Nardina za obdobje 2017-20122 za podpredsednike imenovani Matija Petrin, dr. Vladimir Malenković in Karla Sitar, funkcijo direktorja pa bo še naprej opravljal mag. Franci Kotnik.

FOKUS ZBORNICE ŠE NAPREJ KONKURENČNOST POSLOVNEGA OKOLJA

Kandidati za podpredsednike so v kratkih predstavitvah poudarili, da je potrebno nadaljevati z uspešnim delovanjem zbornice iz minulega mandata, pri čemer naj bi SŠGZ ohranila vlogo povezovalca ključnih nosilcev regijskega razvoja, kjer sicer največja odgovornost leži na velikih in srednjih podjetjih. S vključitvijo Karle Sitar, ki vodi SAŠA inkubator, bo okrepljeno sodelovanje s segmentom podjetij v začetni dobi rasti, direktor mag. Franci Kotnik pa je napovedal, da bo fokus aktivnosti zbornice še naprej usmerjen v zagotavljanje kar najbolj konkurenčnega poslovnega okolja, ki vključuje tudi infrastrukturo.

PRIMANKLJAJ USTREZNIH KADROV BO ŠE VEČJI

Strokovni sodelavec Centra za razvoj terciarnega izobraževanja (CRTI) SAŠA doc. dr. Franc Žerdin je predstavil izsledke študije Priložnosti za delo in življenje mladih v SAŠA regiji v obdobju do leta 2030. Demografski trendi so zelo zaskrbljujoči, saj kažejo, da podjetja v prihodnjih letih ne bodo imela dovolj kadrov za zadovoljevanje njihov razvojnih potreb. Ker je situacija podobna v širšem okolju – v Sloveniji in EU, je izziv, kako zagotoviti dovolj kadrov z ustreznimi kompetencami v fazi digitalizacije in prehoda v krožno gospodarstvo še toliko večji.

GOSPODARSKA ZBORNICA NAJ V RESNICI POSTANE DOM GOSPODARSTVA

Osrednja gostja seje je bila generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc, ki si želi, da bi gospodarska zbornica zares postala to, kar piše na vhodu v stavbo na Dimičevi 13 v Ljubljani – dom gospodarstva. Po mnenju nove generalne direktorice se mora v Sloveniji okrepiti socialni dialog in prvi korak v tej smeri je v sodelovanju s sindikati že narejen, pomembno pa je tudi, da si za naprej zadamo ambiciozne in merljive cilje, kot je na primer ta, da do leta 2025 za 30 odstotkov dvignemo dodano vrednost na zaposlenega. Šmucova je napovedala racionalizacijo organiziranosti GZS in povabila člane zbornice na Vrh slovenskega gospodarstva, ki bo 22. novembra na Brdu pri Kranju in bo posvečen oblikovanju razvojnega partnerstva za tri generacije do leta 2025.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.