Arhiv: Dogovorjene oblike nadaljnjega sodelovanja s Slovensko gospodarsko zvezoDelegacija Slovenske gospodarske zveze (SGZ) je obiskala Savinjsko-šaleško gospodarsko zbornico (SŠGZ), predstavniki obeh organizacij, ki sta pred šestimi leti sklenili sporazum o dolgoročnem sodelovanju, pa so se ob tej priložnosti dogovorili za oblike nadaljnjega sodelovanja.

ŠEST LET OD PODPISA SPORAZUMA

Pobuda za sodelovanje se je rodila na strani SŠGZ, kjer smo leta 2011 prišli do ugotovitve, da pot iz globoke gospodarske krize vodi v smeri internacionalizacije slovenskega gospodarstva. Poslanstvo zbornice na tem področju smo prepoznali predvsem v tem, da malim in srednjim podjetjem pomagamo pri prodoru na tuje trge, zato smo začeli iskati ustrezne povezave v tujini.  Delegacija SŠGZ je septembra 2011 obiskala SGZ v Celovcu in se dogovorila za njihovo sodelovanje na razvojni konferenci gospodarstva v Velenju, na tem dogodku je bil nato podpisan sporazum o dolgoročnem sodelovanju.

USPEŠNO ČEZMEJNO POVEZOVANJE PODJETIJ

Predstavniki SGZ so sodelovali na razvojni konferenci tudi leta 2013, ko je program dogodka zajemal celovito predstavitev podpore slovenskim podjetjem na tujih trgih. V letih 2013-2014 je SŠGZ skupaj s SGZ in še tremi partnerji uspešno izvedla projekt Connect SME, namenjen čezmejnemu povezovanju malih in srednjih podjetij, v nadaljevanju pa je nivo oziroma obseg sodelovanja nekoliko upadel.

PODPORA SLOVENSKIM PODJETJEM PRI POSLOVANJU V AVSTRIJI

Predsednik SŠGZ dr. Blaž Nardin je na tokratnem srečanju izrazil prepričanje, da danes potrebe za sodelovanje niso nič manjše kot pred šestimi leti, zato je potrebno samo poiskati današnjemu času primerne oblike. Podobnega mnenja je bil predsednik SGZ Benjamin Wakounig, ki je poudaril pripravljenost strokovnih služb njihove zveze za pomoč malim in srednjim podjetjem pri njihovem poslovanju na avstrijskem trgu.

SKUPNO SPODBUJANJE START-UP PODJETIJ

Prvi naslednji korak na področju čezmejnega sodelovanja bo predavanje priznane odvetnice z avstrijske Koroške dr. Marije Škof na srečanju podjetnikov 23. novembra v Velenju, ki bo predstavila najpogostejše probleme, s katerimi se srečujejo slovenski podjetniki v Avstriji. V sklopu obiska sta se direktorica SAŠA inkubatorja Karla Sitar in vodja mladinske organizacije pod okriljem SGZ Ines Stupica dogovorili za sodelovanje pri spodbujanju start-up podjetij.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.