Arhiv: Okoljsko priznanje Gorenju in Amibitu


Na tradicionalnem okoljskem srečanju časnika Finance so podelili priznanja za okolju prijazno podjetje, izdelek oziroma storitev in postopek. Med letošnjimi prejemniki sta tudi velenjski podjetji Gorenje in Amibit.

Na letošnji okoljski razpis je prispelo 24 prijav, od tega največ, 15, v kategoriji okolju prijazen izdelek ali storitev, tri prijave so bile v kategoriji okolju prijazen postopek, šest pa v kategoriji okolju prijazno podjetje. Vsi prijavitelji, ki so se uvrstili v finalni izbor, se prihodnje leto sodelujejo na mednarodnem razpisu European Business Awards for the Environment.

AMIBIT ZMAGAL V KATEGORIJI OKOLJU PRIJAZEN IZDELEK ALI STORITEV

Komisija je v finalni izbor v kategoriji okolju prijazen izdelek ali storitev uvrstila ljubljansko podjetje Aerosol, kjer so razvili inovativno metodo in instrument za merjenje onesnaženja zraka z ogljičnimi delci, podjetje Danfoss Trata, ki je v programu Virtus združil pametne regulatorje diferenčnega tlaka in pretoka za sisteme daljinskega ogrevanja in hlajenje, ter velenjsko podjetje Amibit, kjer so razvili centralni upravljalni sistem za optimizacijo porabe energetskih virov. Zmagal je Amibit, katerega sistem regulira naprave in jih optimizira na mikroravni, z naprednim spremljanjem trenutne porabe in analizo prejšnje pa skrbi za kontinuirano porabo brez ustvarjanja koničnih moči.

INTERSEROH RAZVIL OKOLJU NAJBOLJ PRIJAZEN POSTOPEK

V kategoriji okolju prijazen postopek sta se v finalu pomerila Kolektor, kjer so zamenjali okolju škodljivo kemijsko jedkanje s selektivno suho tehnologijo, ki zagotavlja enake lastnosti izdelka ter je precej cenejša in ekološko čistejša, in mariborski kompetenčni razvojni center Interseroh Plastics R & D, kjer iz odpadne plastike po postopku recycled-resource razvijajo nove in inovativne materiale. Priznanje je šlo v Maribor.

GORENJE OKOLJU NAJBOLJ PRIJAZNO PODJETJE

V kategoriji okolju prijazno podjetje sta se v finale uvrstili družbi Koto in Gorenje. V družbi Koto so lani izvedli obsežen energetski pregled in določili glavne rešitve za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in povečanje deleža obnovljivih virov energije, v Gorenju pa so v preteklih letih oblikovali jasno strategijo razvoja do okolja prijaznih izdelkov, kar potrjujejo številna okoljska priznanja, tudi v tujini, kot prvo slovensko podjetje pa so se vpisali v register EMAS.

Priznanje je v imenu Gorenja sprejela Vilma Fece, direktorica področja varstva okolja ter varnega in zdravega dela, ki je ob tem dejala: »Veseli nas, da ste Gorenje prepoznali kot podjetje z jasno okoljsko vizijo in strategijo ter vrhunskimi okoljskimi dosežki skozi celoten življenjski cikel naših izdelkov.« Vilma Fece je v sklopu srečanja tudi predavala na temo Ali je okoljska odličnost prednost na trgu ter predstavila Gorenjeve okoljske izzive pri proizvodnji gospodinjskih aparatov.

V Gorenju se ponašajo z več kot 30-letno okoljsko tradicijo, pri njihovih okoljskih prizadevanjih pa so jih prepoznale različne strokovne javnosti v Sloveniji in tujini. »Zelo smo ponosni, da lahko med naša pomembnejša mednarodna priznanja uvrstimo tudi tretje mesto med 65 mednarodnimi korporacijami v raziskavi o trajnostni vrednosti podjetij. Raziskava ugotavlja, da Gorenje štirikrat bolje izkorišča naravne vire, kot je povprečje v evropski industriji,« je poudarila Vilma Fece in dodala, da je uvajanje okoljskih izboljšav stalnica njihovega delovanja, največje priznanje pa jim dajejo tisti, ki vsakodnevno uporabljajo njihove okolju prijazne izdelke v svojih domovih.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.