Arhiv: Srečanje z delodajalci na temo vajeništva

22. januar 2018

Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica je v sodelovanju s Šolskim centrom Velenje in Gospodarsko zbornico Slovenije na Medpodjetniškem izobraževalnem centru pripravila srečanje z delodajalci, na katerem je bil predstavljen učni program strojni mehanik, ki se bo v šolskem letu 2018/2019 v Velenju izvajal tudi v vajeniški obliki.

STROJNI MEHANIK ZNOVA V VELENJU


V. d. ravnatelja Strojne šole Šolskega centra Velenje Peter Rozman je uvodoma predstavil nabor poklicev, za katere se usposabljajo dijaki na njihovi šoli. Med njimi bo v šolskem letu 2018/2019 znova strojni mehanik – triletni program, ki je bil pred desetimi leti ukinjen in zamenjan z mehatronikom, izvajal pa se bo v klasični in vajeniški obliki. Informativna dneva za devetošolce in njihove starše bosta v petek, 9., in soboto, 10. februarja. Rozman je povabil delodajalce, da izkoristijo priložnost in se takrat predstavijo potencialnim novim sodelavcem.

GLAVNA POSEBNOST VAJENIŠTVA VEČ PRAKSE V PODJETJIH

Ana Žemva Novak iz Gospodarske zbornice Slovenije je predstavila vajeniški model izobraževanja, ki se v tem šolskem letu v srednjem poklicnem izobraževanju pilotno znova izvaja v Sloveniji. Glavna posebnost vajeniškega modela izobraževanja je več prakse, ki jo dijaki opravljajo v podjetjih, za izvedbo pilotnih programov pa so izbrane le nekatere šole in le nekateri učni programi – v principu tisti, ki so bolj iskani in mladi z njimi ne bi smeli večjih težav pri iskanju zaposlitve.

Z VAJENCI MANJ TVEGANJA PRI ZAPOSLOVANJU NOVIH SODELAVCEV


Cilji vajeništva so zgodnejše zaposlovanje mladih, bolj usklajena ponudba in povpraševanje po kadrih, lažji prehod med izobraževanjem in delom in boljša usposobljenost kadrov glede na potrebe gospodarstva. Prednosti, ki jih vajeništvo prinaša za delodajalce, so možnost prenosa znanj in izkušenj na mlade kadre, usposobitev kadrov glede na dejanske potrebe, manj tveganja pri zaposlovanju novih sodelavcev, v času uvajanja vajeništva pa so delodajalci upravičeni do sofinanciranja s strani države.

NAJAVA VAJENIŠKIH UČNIH MEST ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019

Vajenec je dijak, ki obiskuje šolo, v času prakse pa dela v podjetju in ima pravice v skladu z zakonom o vajeništvu, torej ni delavec. Vajenec je v podjetju minimalno 50 odstotkov in maksimalno 60 odstotkov časa celotnega izobraževanja. Individualni izobraževalni načrt za vsakega vajenca pripravijo šole, zbornice in podjetja. Ob zaključku je Ana Žemva Novak pozvala delodajalce, da najavijo vajeniška učna mesta za naslednje šolsko leto in da za več informacij o vajeništvu obiščejo spletno stran https://www.gzs.si/vajenistvo.

VELIKE POTREBE TUDI PO ORODJARJIH

V razpravi so imeli udeleženci srečanja veliko vprašanj v zvezi z obveznostmi delodajalca do vajenca in glede pogojev, ki jih mora izpolnjevati podjetje, da lahko sprejme vajence na praktično izobraževanje. Poleg programa strojni mehanik si podjetja v SAŠA regiji v vajeniškem modelu izvedbe želijo tudi program orodjar, za kar si bo gospodarska zbornica v prihodnje intenzivno prizadevala.


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.