Arhiv: 3. razvojna os: Umika ni!



Tako je na okrogli mizi v Velenju zatrdil predsednik vlade dr. Miro Cerar, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič pa je povedal, da DARS medtem že odkupuje potrebna zemljišča.

RAZVOJNA OS, KI JE POMEMBNA ZA CELO SLOVENIJO

»Gre za razvojno os, ki je pomembna za celo Slovenijo, za omogočanje mobilnosti ljudi, za razvoj gospodarstva, za večjo varnost v cestnem prometu. Vlada bo do konca mandata vztrajala pri tem, verjamem pa, da bo tudi nova s tem projektom intenzivno nadaljevala,« je med drugim dejal premier Cerar in ob tem dodal, da se zaveda stisk ljudi, ki domujejo na začrtani trasi hitre ceste: »Tisto, kar bomo naredili v prihodnjih tednih in mesecih, bo bolj neposredna komunikacija z njimi. Pojasniti jim moramo, da se bomo zanje potrudili in da bomo pri tem velikodušni.«

ZAČETEK GRADNJE V LETU 2019

Infrastrukturni minister dr. Peter Gašperšič je izrazil pričakovanje, da ustavna presoja sprejetega državnega prostorskega načrta ne bo ustavila projekta: »Smo tik pred tem, da sklenemo pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.« Začetek gradnje je še vedno realno izvedljiv v letu 2019.

ČIM VEČ TOVORA NA ŽELEZNICE

Na omizju je sodelovala tudi evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in napovedala strateške naložbe EU v izboljšanje železniške mreže, kamor naj bi se selil predvsem transport blaga. V nasprotnem primeru cestnemu omrežju grozi infarkt. Jasno pa je, da razvoj regij ni mogoč brez sodobne cestne infrastrukture, zato Evropa podpira tudi tovrstne projekte, kot je 3. razvojna os.

GOSPODARSTVO ZA ČIM HITREJŠO IZGRADNJO CESTE

Predstavniki gospodarstva Boštjan Gorjup, dr. Blaž Nardin, mag. Ludvik Golob in dr. Flora Cvetka Tinauer so se v svojih razpravah znova zavzeli za čim hitrejšo izgradnjo hitre ceste, saj le-ta predstavlja zaviralni moment pri realizaciji razvojnih načrtov podjetij v SAŠA regiji in na Koroškem. Opozorili so tudi na prezrto dejstvo v medijski komunikaciji, da bodo lastniki nepremičnin na trasi hitre ceste dobili poštena nadomestila, kakor je za to poskrbela država tudi pri ostalih tovrstnih projektih drugod po Sloveniji.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.