Arhiv: Perspektive krožnega gospodarstva v Savinjsko-šaleški regiji



Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je v sklopu aktivnosti SRIP – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo pripravila posvet Perspektive krožnega gospodarstva v SAŠA regiji. Namen dogodka je bil informiranje strokovne in širše javnosti o možnostih prehoda v krožno gospodarstvo in prikaz uvajanja poslovnih modelov ter potencialov nevladnih organizacij na področju krožnega gospodarstva.

PREHOD V KROŽNO GOSPODARSTVO ZA BOLJŠO KONKURENČNOST

Udeležence posveta je uvodoma nagovorila podpredsednica SŠGZ Karla Sitar in povedala, da v SAŠA regiji obstaja precejšen interes za prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo. Osrednji cilj podjetij je ustvariti čim manj odpadkov in kar največ surovin reciklirati, predelati ter ponovno uporabiti v lastnem proizvodnem okolju ali v sodelovanju z drugimi podjetji. Cilj je tudi uporabljati čim več energije iz obnovljivih virov in podaljšati življenjski cikel proizvodov. V ta namen se podjetja povezujejo, tako posamično kot pod okriljem SRIP Krožno gospodarstvo. S prehodom v krožno gospodarstvo bodo podjetja izboljšala svojo konkurenčnost, zato jih bo SŠGZ v tej smeri še naprej spodbujala in se tudi v prihodnje dejavno vključevala v aktivnosti SRIP.

KROŽNO GOSPODARSTVO POMEMBNO TUDI ZA LOKALNE SKUPNOSTI

Udeležence posveta je nagovoril tudi direktor uprave Mestne občine Velenje mag. Iztok Mori in se pri tem dotaknil pomena krožnega gospodarstva za lokalne skupnosti, v nadaljevanju pa je dr. Dragica Marinič iz Štajerske gospodarske zbornice predstavila aktivnosti Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva (SRIP) – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo, ki temelji na nacionalni strategiji pametne specializacije.

ŠEST FOKUSNIH PODROČIJ

SRIP Krožno gospodarstvo izvaja aktivnosti na šestih fokusnih področjih: trajnostna energija, biomasa in alternativne surovine, sekundarne surovine, funkcionalni materiali, procesi in tehnologije ter krožni poslovni modeli. Pri tem je ključno povezovanje gospodarstva in razvojno-raziskovalnih institucij pri doseganju ciljev in kazalnikov iz akcijskega načrta SRIP 2016-2022. Strateška cilja sta prispevati k izboljšanju indeksa snovne učinkovitosti (dvig z 1,07 v letu 2011 na 1,50 v letu 2020 na ravni države) in vzpostaviti pet novih verig vrednosti z zaključenimi snovnimi tokovi.

PRENOVLJENA UREDBA O ZELENEM JAVNEM NAROČANJU

Tatjana Orhini Valjavec iz Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje in prostor je predstavila prenovljeno Uredbo o zelenem javnem naročanju, pri čemer je opozorila zlasti na fleksibilnost pri doseganju ciljev, razširjen nabor predmetov in storitev, vključene vidike krožnega gospodarstva, upoštevanje stroškov v celotni življenjski dobi, vzpostavitev sistema ravnanja z okoljem in pridobitev znaka za okolje tipa I ter izboljšanje ogljičnega odtisa.

IZZIVOV ŠE VELIKO, A TUDI VELIKO PRIMEROV DOBRIH PRAKS

Na okrogli mizi so svoje poglede na perspektive krožnega gospodarstva v SAŠA regiji izmenjali mag. Vilma Fece (Gorenje), mag. Marko Mavec (Eurofins ERICo), mag. Marko Krajner (EPEA Switzerland) in dr. Selma Filipančič Jenko (Regionalno stičišče nevladnih organizacij Savinjske regije NOVUS). Sledila je pestra razprava, v kateri so sodelovali predstavniki vseh ključnih segmentov poslovnega okolja: gospodarstva, lokalnih skupnosti, izobraževalnega sektorja in nevladnih organizacij. Razprava je pokazala, da je izzivov na tem področju še veliko, da pa regija na zaostaja za tempom uvajanja krožnega gospodarstva na nacionalni ravni in da se lahko pohvali z določenimi primeri dobrih praks.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.