Arhiv: Na skupščini SŠGZ o aktualnih zadevah na področju digitalizacijeSkupščina Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) je na redni letni seji sprejela poročilo o delu in finančno poročilo za leto 2017 ter potrdila predlagani program dela in finančni načrt za leto 2018. Gost zasedanja je bil predsednik Slovenske digitalne koalicije Digitalna.si in podpredsednik upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije Igor Zorko.

DIGITALIZACIJA KOT ELEKTRIFIKACIJA

Zorko je uvodoma proces digitalizacije slikovito primerjal s procesom elektrifikacije v začetku 20. stoletja, ki je prinesel s sabo veliko koristi in hkrati tudi veliko nevarnosti, saj tehnične rešitve niso bile ustrezno zavarovane. Iz enakega razloga nosi s sabo digitalizacijo povišano stopnjo tveganja, ob tem pa se zastavlja vprašanje, kako povezati inovativnost in produktivnost.

MANJ STORITEV IN VEČ CELOVITIH REŠITEV

V praksi podjetja iščejo vse manj storitev in vse več celovitih rešitev. Dobaviteljske verige se spreminjajo, storitve pa se preoblikujejo po modelu »one-stop-shop«, ki za uporabnike predstavlja več tveganja zaradi koncentracije storitev pri enem izvajalcu. Spreminjajo se tudi delovna mesta, kjer bolj kot delovni čas postajajo pomembne aktivnosti in doseženi rezultati.

VODILNI PRI E-RAČUNIH, V ZAOSTANKU PRI ZAKONODAJI

Slovenija je v procesu digitalizacije, gledano generalno, na dobri poti, tako je na primer na prvem mestu na svetu pri e-računih in e-carinjenju, in se je dobro pozicionirala kot zelena referenčna država za digitalno EU, zaostaja pa na področju digitalne regulative (nimamo zakona o GDPR, zaostajamo pri digitalizaciji osebnih izkaznic …). 

INTERNET VSEM DRŽAVLJANOM

Na lanskoletnem 1. forumu Slovenske digitalne koalicije je bila izpostavljena potreba po bolj intenzivnem povezovanju deležnikov v digitalnem okolju, oblikovanju razvojno spodbudnega okolja za digitalizacijo in razvoju kompetenc za digitalno družbo. Internet mora postati dobrina, ki bo dostopna vsem državljanom.

10 MILIJONOV ZA POSPEŠITEV DIGITALIZACIJE

Kot je povedal Zorko, bo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo letos namenilo 10 milijonov evrov za digitalizacijo gospodarstva, na razpis pa se bodo lahko prijavila majhna in srednja podjetja. V kolikor se bo izkazala potreba, bomo v SAŠA regiji organizirali izobraževanje, kako kandidirati za ta sredstva. Občinam naj bi država zagotovila denar za širitev internetnega omrežja.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.