Arhiv: Tretja razvojna os ena od prioritet nove ministrice za infrastrukturo



Parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor je podprl kandidatko za infrastrukturno ministrico Alenko Bratušek, ki je kot prioritetne projekte izpostavila tretjo razvojno os, drugi tir Divača-Koper, predor Karavanke in dopolnitev energetskega koncepta.


Bratuškova je v predstavitvi na odboru državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor opozorila, da je gospodarska kriza v Sloveniji pustila globoke sledi na infrastrukturi. Stanje se v zadnjih letih sicer izboljšuje, ker so se sredstva v ta namen povečala, a skrbi slaba realizacija predvidenih proračunskih sredstev. »Realizacija letošnjega proračuna v prvem polletju nas ne more navdajati z velikim veseljem,« je dejala kandidatka za infrastrukturno ministrico in dodala, da je bila realizacija na omenjenem ministrstvu v prvi polovici leta le 34-odstotna. 

PRIORITETE: TRETJA RAZVOJNA OS, PREDOR KARAVANKE, DRŽAVNE CESTE ...

»Če govorimo o cestni infrastrukturi, za katero je odgovorna država, bo oziroma je že prioriteta prihodnjega mandata tretja razvojna os, predor Karavanke in vsekakor nadaljevanje pospešene obnove in gradnje državnih cest,« je nadaljevala Bratuškova. Koalicija se je, kot je pojasnila, dogovorila, da višina sredstev, namenjenih gradnji in obnovi cestne in železniške infrastrukture, v naslednjih štirih letih ostane vsaj na nivoju letošnjega leta, to je 620 milijonov evrov.

Gradnja na severnem odseku tretje razvojne osi bi se morala v skladu s protokolom, ki ga je podpisal minister Peter Gašperšič, začeti prihodnje leto: »Verjamem, da je minister preveril vse možnosti in bi se gradnja lahko začela. Dejstvo je, da je to cesta, ki jo ljudje na tem območju nujno potrebujejo.«

CILJ: ČIM VIŠJA ENERGETSKA SAMOOSKRBA

Na področju energetike mora biti po oceni Bratuškove cilj države čim višja samooskrba s konkurenčnimi viri in viri, ki so okolju prijazni: »To pomeni manj ogljikovega dioksida, dekarbonizacijo, povečati moramo delež energije iz obnovljivih virov in seveda še naprej povečevati energetsko učinkovitost.« Energetski koncept, ki je v javni obravnavi, po njeni oceni ne odgovarja na ključne izzive, ki državo čakajo v prihodnjih letih, zato ga bodo v sodelovanju s stroko dopolnili. Želi si, da bi bil energetski koncept sprejet prihodnje leto. Med ukrepi je napovedala tudi spremembo zakona o energetiki. Med drugim si želi vanj vnesti spremembo, ki bo omogočala skupinsko samooskrbo v obliki energetskih zadrug.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.