Arhiv: Boštjan Gorjup manager leta 2018

Upravni odbor Združenja Manager je za managerja leta 2018 izbral Boštjana Gorjupa, direktorja družbe BSH Hišni aparati Nazarje .

MANAGER Z VELIKO MEDNARODNIH IZKUŠENJ

Boštjan Gorjup, ki je pred dvema letoma ponovno prevzel vodenje družbe BSH Hišni aparati Nazarje in celotne regije Adriatic East, potem ko je med letoma 2014 in 2016 opravljal funkcijo direktorja financ in kontrolinga za regijo Evropa znotraj skupine BSH v Nemčiji, je z BSH povezan že dobrih 18 let. Manager z veliko mednarodnih izkušenj pri svojem vodenju v ospredje postavlja cilj biti prvi po odličnosti in ne po velikosti ter že vrsto let izjemno prispeva k razvoju lokalne skupnosti v Savinjski regiji in pozicioniranju Slovenije kot odličnega okolja za raziskave in razvoj, ki temelji na visoko izobraženem kadru.

FINANČNI REKORDI POSLOVANJA BSH HIŠNIH APARATOV

V lanskem letu je BSH Hišni aparati Nazarje z 8,1 milijona enot dosegel rekordno proizvodnjo, več kot 97 odstotkov proizvodov izvozijo v evropske države. Čista donosnost kapitala je v preteklem letu znašala 32,88 odstotka, kar je 2,5-krat več od povprečja panoge, čista donosnost sredstev pa je bila z 11,60 odstotka v primerjavi s panogo višja za 5,8 odstotne točke. V BSH Hišnih aparatih so v letu 2017 za 80 odstotkov zvišali skupne prihodke na zaposlenega in z 62.806 evri dosegli za 45 odstotkov višjo dodano vrednost na zaposlenega. 

ZA DESETINO VEČJE ŠTEVILO ZAPOSLENIH 

Podjetje BSH Hišni aparati je bilo že v preteklosti največji delodajalec v Zgornji Savinjski dolini, v letu 2017 pa so število zaposlenih povečali za desetino. Za zaposlene organizirajo 20 različnih programov izobraževanj, redna letna srečanja posameznih strokovnih služb pa potekajo tudi na ravni skupine BSH.

70 ODSTOTKOV SESTAVNIH DELOV KUPUJEJO PRI DOBAVITELJIH

BSH ima v Nazarjah največjo evropsko tovarno za proizvodnjo malih gospodinjskih aparatov za pripravo hrane in tehnološko zahtevnih termičnih aparatov za pripravo napitkov. Izdelujejo tudi zelo kompleksne aparate z višjo dodano vrednostjo, v katere je vgrajenih več kot 500 sestavnih delov. Kar 70 odstotkov sestavnih delov kupujejo v okviru svoje dobaviteljske mreže.

NAZARJE SREDIŠČE PRODAJNE REGIJE BSH ADRIATIC EAST

Pod Gorjupovim vodstvom je družba BSH Hišni aparati pridobila tudi status središča prodajne regije BSH Adriatic East, kar pomeni, da je operativno odgovorna za doseganje prodajnih ciljev v regiji, in utrdila svojo ključno vlogo v strategiji skupine v diviziji malih kuhinjskih aparatov, v katero prispevajo 70 odstotkov dobička skupine.

VZPOSTAVITEV UČEČE SE ORGANIZACIJE

Organizacijska kultura, ki jo je v podjetje uvedel Boštjan Gorjup, temelji na zaupanju, odprtem komuniciranju, sodelovanju in poštenosti. Zaposleni pri njem najbolj cenijo ustvarjalnost, obvladovanje dela in usmerjanje ter izkazovanje podpore. V zadnjih letih je Gorjup pričel z uvajanjem sprememb v svojem načinu vodenja. Zavzema se za vzpostavitev učeče se organizacije, ki bo sposobna sama sprejemati odločitve, zato se tudi sam postopoma izključuje iz odločevalnega dela. Pri sodelavcih najbolj ceni strast do posla, dober odnos do ljudi, spoštovanje in lojalnost. 

KARIZMATIČEN IN UČINKOVIT PRI USMERJANJU SODELAVCEV

Boštjan Gorjup svoje zaposlene uči, da je v primeru težav in problemov potrebno skupaj poiskati rešitev in ne obtoževati. Visoko stopnjo vodstvene karizme potrjuje tudi 360° analiza, ki jo z vsakim kandidatom opravi podjetje Profiles International. Indeks, ki meri 18 sposobnosti in 8 univerzalnih vodstvenih kompetenc, je pokazal, da je Gorjup bolj karizmatičen od večine vodij in učinkovit pri usmerjanju dela svojih sodelavcev, kjer poskrbi, da vsi razumejo poslanstvo, vizijo in cilje organizacije in da se počutijo kot del nje.

DOPRINOS LOKALNI SKUPNOSTI

V podjetju dajejo velik poudarek tudi inovacijam in trajnostnemu razvoju. Konstantno si prizadevajo za zmanjšanje porabe energije in vode ter količine komunalnih odpadkov. Okoljsko osveščenost širijo tudi med svojimi dobavitelji. Preko posebno izdelanega koncepta donacij podpirajo več kot sto organizacij na področju šolstva, zdravstva, športa in kulture. Leta 2013 so ustanovili humanitarno fundacijo s ciljem pomagati zaposlenim in lokalni skupnosti ob večji naravnih nesrečah ali stiskah zaradi bolezni v družini, ki temelji na prostovoljnih prispevkih zaposlenih.

ANGAŽIRAN TUDI NA HUMANITARNEM IN STANOVSKEM PODROČJU

Boštjan Gorjup je tudi pobudnik in podpredsednik Društva za pomoč koroškim otrokom ter mecen akademskega slikarja, z inovativnimi rešitvami pa dvema osnovnima šolama v regiji pomaga zagotoviti redne nesistemske prihodke. Od leta 2006 do lani je bil podpredsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, zdaj pa je predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in podpredsednik Kluba podjetnikov SAŠA regije. Za svoj doprinos in izjemne dosežke na različnih področjih je leta 2011 prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, leto kasneje pa mu je Združenje manager podelil priznanje mladi manager leta.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.