Arhiv: Turizem – razvojna prioriteta SAŠA regije?



Lanskoletna raziskava o priložnostih za življenje in delo mladih v SAŠA regiji je pokazala, da ključni deležniki prepoznavajo turizem kot veliko, vendar še zdaleč ne dovolj izkoriščeno priložnost. Regijska konferenca na to temo, ki je potekala v Solčavi, naj bi dala odgovor na vprašanje, ali naj turizem postane razvojna prioriteta v Zgornji Savinjski in Šaleški dolini.

ŽE IZVEDENE IN NAČRTOVANE AKTIVNOSTI TER PRIMERI DOBRE PRAKSE

Organizatorji konference - Center za razvoj terciarnega izobraževanja (CRTI) SAŠA, Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) in Savinjsko-šaleška območna razvojna agencija (SAŠA ORA) – so k sodelovanju na konferenci povabili poznavalce turizma iz lokalnega in širšega okolja, ki so predstavili že izvedene in načrtovane aktivnosti ter več primerov dobre prakse.

POMEMBNOST DOŽIVETIJ IN NUJNOST SODELOVANJA

Za več projektov na področju turizma v SAŠA regiji so bila pridobljena evropska in državna sredstva, o čemer sta spregovorili direktorica SAŠA ORA mag. Biljana Škarja in direktorica Zavoda Savinja Ivanka Orešnik. Marko Slapnik iz Natur-Etno Alp je izpostavil pomembnost pristnih doživetij za gosta, podčrtal nujnost sodelovanja in spregovoril tudi o načrtovanih srečanjih turističnih akterjev v regiji.

IZ MAJHNEGA (Z)RASTE VELIKO

Solčavska županja Katarina Prelesnik je predstavila njihov primer dobre prakse, o rasti turistične dejavnosti na nivoju države in o strategiji trajnostnega razvoja slovenskega turizma pa je spregovorila generalna direktorica direktorata za turizem Renata Martinčič. Kako lahko iz majhne zgodbe o izviru vode v par desetletjih nastane velika zgodba o uspehu, je govoril župan občine Podčetrtek, sicer tudi predsednik Slovenske turistične organizacije, Peter Misja. O uspešnem sobivanju turizma in industrije je razmišljal predsednik SŠGZ dr. Blaž Nardin.

PRAVA SMER: TRAJNOSTNI TURIZEM

Danes se številni kraji in mesta že srečujejo z nevšečnostmi, ki so posledica množičnega obiska turistov. Temu pojavu se je mogoče izogniti s tako imenovanim razpršenim turizmom in z naravnanostjo k zelenemu turizmu, je povedala Tina Hedi Zakonjšek iz Tovarne trajnostnega turizma. Kako naj bodo organizirane turistične prireditve, da za njimi ne bodo ostajale gore odpadkov, je predstavila predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik.

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.