Arhiv: Obisk zagovornika načela enakosti


Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je ob začetku predstavitvene kampanje po Sloveniji obiskal Velenje in se v Gorenju I.P.C., ki je največji zaposlovalec invalidov v državi, srečal z gospodarstveniki iz SAŠA regije.

NEODVISNI IN SAMOSTOJNI DRŽAVNI ORGAN

Pred dvema letoma je tudi v Sloveniji začel delovati zagovornik načela enakosti kot neodvisni in samostojni državni organ za varstvo pred diskriminacijo. Za začetek predstavitvene kampanje po regijah je izbral Velenje in se najprej sestal z župani šaleških občin, nato pa se je v Gorenju I.P.C. srečal z gospodarstveniki. 

DELO TEMELJI NA PREVENTIVI

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je skupaj s sodelavci predstavil delovanja organa in možnosti, usmeritve ter praktične nasvete za podjetnike s področja Zakona o varstvu pred diskriminacijo. Poudaril je, da je delo zagovornika predvsem preventivno v smislu obveščanja in opozarjanja, se pa v praksi srečujejo tudi s konkretnimi primeri nepravilnosti, ki se dogajajo na tem področju.

GORENJE I.P.C. PRIMER DOBRE PRAKSE

Direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice mag. Franci Kotnik je obiskovalcem na kratko orisal gospodarsko strukturo regije, direktor podjetja Gorenje I.P.C. Mirko Rožanc pa je povedal, da so z 910 zaposlenimi, od tega je 51 odstotkov invalidov, največje invalidsko podjetje v Sloveniji. Letno ustvarijo 36 milijonov evrov prihodkov, njihove glavne dejavnosti pa so proizvodnja EPS embalaže, proizvodnja sklopov za gospodinjske aparate, proizvodnja kabelskih ožičenj in proizvodnja tiskovin. Vodja kadrovske službe v Gorenju I.P.C. Tatjana Draksler je nato predstavila več primerov dobre prakse, kako v podjetju invalidom zagotavljajo enak položaj, kot ga imajo ostali zaposleni.

DILEM V PRAKSI NE MANJKA

V razpravi so predstavniki podjetij izpostavili še več primerov dobre prakse, hkrati pa opozorili tudi na nekatere dileme, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Zagovornik je ob koncu srečanja izrazil zadovoljstvo, da imamo podjetja, ki opravljajo dobro delo pri spodbujanju enakopravnosti in si k temu resnično prizadevajo s svojo vizijo.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.