Arhiv: Boštjan Gorjup znova izvoljen za predsednika GZS


Člani skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), so z 69 od 76 glasov za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje ponovno izvolili Boštjana Gorjupa, direktorja BSH Hišnih aparatov iz Nazarij. V novem mandatu interese gospodarstva SAŠA regije v skupščini GZS zastopata Uršula Menih Dokl (Gorenje) in Matej Kadliček (Trgotur).

VIZIJA: BITI UČINKOVIT ZASTOPNIK GOSPODARSTVA

V svoji predstavitvi je Boštjan Gorjup povedal, da je ob prevzemu funkcije predsednika GZS pred dvema letoma »začutil GZS kot največjo hišo, ki zastopa interese gospodarstva, z najstarejšo tradicijo«. Zato je zastavil program, da naj bo to hiša, ki ima jasno vizijo biti učinkovit zastopnik GOSPODARSTVA, kar je možno le z dobrimi temelji. Na podlagi svojih izkušenj iz podjetja je »gradil na konstruktivnih in pozitivnih pristopih, z vsemi zaposlenimi, panogami, regionalnimi zbornicami, kot tudi do vseh deležnikih v družbi, s katerimi GZS sodeluje«.

KORAKI V SMERI RAZBREMENITVE STROŠKOV DELA

Gorjup je med drugim omenil korake, narejene v smeri razbremenitve stroškov dela: uvedbo ugodnejše obravnave nagrade za poslovno uspešnost, dvig dodatne splošne olajšave in linearnost, pa tudi razbremenitev regresa dohodnine in socialnih prispevkov do višine povprečne plače. Za prihodnje leto je pripravljen predlog, da se nagrada za poslovno uspešnost dodatno razbremeni plačila dohodnine do višine 150 odstotkov povprečne plače, istočasno pa se ublaži progresija pri dohodninski lestvici, kar bi pomenilo razbremenitev v višini 180 milijonov evrov.

POTREBEN SPORAZUM S SOCIALNIMI PARTNERJI

Na področju povečanja ponudbe zaposlenih na trgu dela je navedel razširitev števila vajeniških programov in podvojitev števila vajencev v šolskem letu 2018/2019, razširitev seznama deficitarnih poklicev, lažje zaposlovanje tujcev iz Hrvaške in BiH in lažje zaposlovanje tujcev v podjetjih z višjo dodano vrednostjo. Tudi s pomočjo države so bili pri zaposlovanju starejših 55+ izvedene številne aktivnosti, vendar smo tu še daleč od evropskega povprečja. Podlago za to daje srednjeročni sporazum s sindikati, ki obsega tudi pripravo novega plačnega modela. Težili bomo k temu, da bomo prišli do sporazuma s socialnimi partnerji in tudi drugimi delodajalskimi organizacijami.

STRATEŠKA USMERITEV OSTAJA RAZVOJNO PARTNERSTVO TREH GENERACIJ

Strateška usmeritev še naprej ostaja razvojno partnerstvo treh generacij, v okviru katerega so bili postavljeni cilji 50 milijard evrov izvoza, 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega in 2.000 evrov povprečne bruto plače do leta 2025. Med fokusi mandatnega obdobja 2019-2021 je Gorjup navedel blaženje kadrovske vrzeli skozi podaljševanje delovne aktivnosti, sprejem politike priseljevanja in večje prilagajanje šolskega sistema potrebam trga dela.

VISOKA PODPORA VELIKA ZAVEZA ZA NADALJNJE DELO

Po izvolitvi se je predsednik GZS zahvalil za visoko podporo. Razume jo kot veliko zavezo za svoje delo in delo celotne ekipe, kamor poleg zaposlenih šteje tudi aktivne člane GZS. Izrazil je prepričanje, da bomo s skupnimi močmi uspeli prepričati vse deležnike v družbi, kaj je pomembno za razvoj in blaginjo v Sloveniji.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.