Arhiv: Razvoj SAŠA regije v luči globalnih trendov


Britansko-slovenska gospodarska zbornica je v sodelovanju s Savinjsko-šaleško gospodarsko zbornico in ostalimi partnerji pripravila poslovni zajtrk z naslovom Čaj z razlogom: Razvoj Savinjsko-šaleške regije v luči globalnih trendov. Udeležence je uvodoma nagovorila britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey.

DOBRE PRAKSE PRESTRUKTURIRANJA PREMOGOVNIH REGIJ

Prenehanje izkopavanja premoga, ki se bo zgodilo v Šaleški dolini v ne tako oddaljeni prihodnosti, prinaša potrebo po prestrukturiranju ne samo energetike ampak celotnega gospodarskega prostora SAŠA regije. Skozi podobno tranzicijo so šle v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja številne regije v Združenem kraljestvu, zato so udeleženci poslovnega zajtrka z zanimanjem prisluhnili primerom dobrih praks, ki so jih predstavili štirje britanski gostje.

POMEMBNA VLOGA DRŽAVE

V razpravi, ki je sledila, je bilo poudarjeno, da mora država čimprej sprejeti energetski koncept Slovenije in energetski podnebni načrt, potreben pa je tudi zakon o zapiranju Premogovnika Velenje. Termoelektrarna Šoštanj, ki je sedaj vezana na lignit iz velenjskega premogovnika mora v času do zaprtja slednjega poiskati alternativne energente, ki bodo ustrezali nacionalni strategiji razogljičenja.

TRANZICIJA MORA BITI PRAVIČNA IN MORA USTVARJATI NOVE PRILOŽNOSTI

Tranzicija mora biti pravična in mora ustvarjati nove priložnosti, je bilo slišati s strani več govorcev, zanjo pa ne more biti odgovorno le lokalno okolje temveč tudi država. Vsekakor je treba čim prej sprejeti odločitev, do kdaj bo premogovnik še obratoval, da se temu prilagodijo ostale aktivnosti. Da bi v regiji zadržali kompetentne kadre, jim je treba omogočiti nove možnosti za usposabljanje in zaposlovanje, zlasti na področju podjetništva.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.