Arhiv: Prestrukturiranje premogovne regije je tudi odgovornost države
Prestrukturiranje premogovne regije je tudi odgovornost države

Osrednja tema 7. redne seje upravnega odbora Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) je bila povezana z energetiko, in sicer z razvojnimi usmeritvami Skupine Premogovnik Velenje in prestrukturiranjem SAŠA regije kot premogovne regije. V zvezi s tem je vodstvo SŠGZ na vlado naslovilo apel, naj v najkrajšem možnem času sprejme nacionalni energetski in podnebni načrt ter zakon o zapiranju Premogovnika Velenje, v katerem mora svoj del odgovornosti in posledično finančnega bremena za prestrukturiranje SAŠA regije prevzeti tudi država.

PERSPEKTIVNI STARTUP Z GRADBENIM E-DNEVNIKOM

V uvodnem delu seje se je tokrat predstavilo perspektivno zagonsko podjetje Datagrad iz Velenja. Direktor David Mernik je povedal, da so doslej z njihovim produktom, to je gradbeni e-dnevnik uspeli pokriti dve desetinki slovenskega trga, v prihodnosti pa se nameravajo širiti tudi na trge držav nekdanje Jugoslavije. Gradbeni e-dnevnik, ki je dostopen vseh elektronskih napravah, uporabnikom bistveno olajša delo, saj omogoča avtomatsko izpisovanje ponavljajočih se podatkov in vremenskih pogojev.

V PREMOGOVNIKU PRIPRAVLJAJO RAZLIČNE SCENARIJE

Razvojne usmeritve Skupine Premogovnik Velenje (PV) je predstavil generalni direktor PV mag. Marko Mavec in ob tej priložnosti ponovno poudaril, da zaloge lignita zadoščajo do konca obratovanja bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj, ki je v uradnih dokumentih še vedno načrtovan za leto 2054. V PV medtem, glede na aktualne razprave v strokovni in širši javnosti, pripravljajo različne scenarije za primer, če bi prišlo do prenehanja uporabe premoga za proizvodnjo električne energije pred tem terminom. Mavec je tudi nakazal model prestrukturiranja Skupine PV z vključevanjem zasebnega kapitala, ki bi zagotavljal ohranjanje kar največjega števila delovnih mest v odvisnih družbah po zaključku izvajanja temeljne dejavnosti.

STRATEGIJA PRESTRUKTURIRANJA ZA ZASAVSKO IN SAŠA REGIJO

Vodja projektov v Razvojni agenciji SAŠA Maja Ratej je v nadaljevanju predstavila evropsko platformo za premogovne regije v tranziciji, preko katere bo EU nudila pomoč 18 pilotnim regijam v osmih državah članicah. V ta namen je bil februarja letos ustanovljen poseben sekretariat, na nivoju Slovenije pa sta bili formirani dve delovni skupini. Oktobra je bila odobrena tehnična pomoč za izdelavo strategije z akcijskim načrtom za Zasavsko in SAŠA regijo. V Kratkem bo Evropska komisija objavila javno naročilo, s katerim bo izbrala izvajalca za pripravo strategije. Le-ta bo po zaključku predložena v potrditev Državnemu zboru RS.

DRŽAVA MORA PREVZETI SORAZMERNI DELEŽ PRI PRESTRUKTURIRANJU

V razpravi so člani upravnega odbora izpostavili, da pri prestrukturiranju ne gre zgolj za Premogovnik Velenje in TEŠ ampak za gospodarstvo celotne regije. Negotovost se zaradi počasnosti države pri odločanju o strateških vprašanjih na področju energetike povečuje, zato bo SŠGZ na vlado in ministrstvo za infrastrukturo naslovila apel, naj v najkrajšem možnem času sprejme nacionalni energetski in podnebni načrt ter zakon o zapiranju Premogovnika Velenje, v katerem mora svoj del odgovornosti in posledično finančnega bremena za prestrukturiranje SAŠA regije prevzeti tudi država.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.