Arhiv: Predstavitev javnega razpis »Podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti«

Obveščamo vas, da je bil pred dnevi objavljen razpis za »Podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti« , preko katerega lahko pridobite tudi do 200.000 EUR subvencije (»de minimis«).

Razpisovalec Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, bo organiziral predstavitev tega razpisa v četrtek,
 19. decembra 2019 ob 16.30  v  Športnem centru Prodnik na Ljubnem Ob Savinji.

Prijave:
Prijavite se na naslov: jernej.prevc@gov.si do 16.12.2019.

Da vam bo lažje, vam pošiljamo nekaj bistvenih pogojev, ki jih morate kot prijavitelj izpolnjevati.

1. Upravičenci so mala in srednja podjetja, ki se kot pravna ali fizična oseba ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo na področju turizma in so organizirana kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki ali zadruge z omejeno odgovornostjo.
2. Prijavitelj ima na upravičenem območju sedež, podružnico ali poslovno enoto, ki mora biti ustanovljena najmanj 12 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis na upravičenem območju. Upravičeno območje je celotno območje kohezijske regije Vzhodna Slovenija (torej celotna Savinjsko-Šaleška regija).
3. Minimalna načrtovana vrednost projekta mora biti 50.000 EUR, vključno z davkom na dodano vrednost, maksimalna ki po shemi »de minimis« 200.000 EUR, kar pomeni, da skupni znesek pomoči »de minimis« ne sme preseči 200.000,00 EUR v obdobju treh poslovnih let.
4. Prijavitelji morajo biti registrirani za eno od dejavnosti po Standardni klasifikaciji dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: SKD 2008) na področju TURIZMA in se dejansko izvaja 12 mesecev pred oddajo vloge na javni razpis:
a. 55.100 (dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov),
b. 55.201 (počitniški domovi in letovišča),
c. 55.203 (oddajanje zasebnih sob gostom),
d. 55.204 (planinski domovi in mladinska prenočišča),
e. 56.101 (restavracije in gostilne).
5. Prijavitelj mora razpolagati s številko turistične kapacitete v Registru nastanitvenih kapacitet AJPES.
6. Prijavitelj mora predložiti številko in datum uporabnega dovoljenja ter predložiti kopijo le tega.
7. Zemljišče ali stavba, na kateri se bodo izvajali ukrepi za doseganje večje energetske in snovne učinkovitosti in za povečanje rabe obnovljivih virov energije, ki so predmet vloge, mora biti ob oddaji vloge v lasti prijavitelja. Če zemljišče ali stavba ni v lasti prijavitelja, mora prijavitelj ob vlogi priložiti pogodbo o najemu, pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice, koncesijsko pogodbo, sklenjeno med prijaviteljem in lastnikom zemljišča ali služnostno pravico za gradnjo, s trajanjem še najmanj 3 leta po zaključku operacije. Iz navedenih pogodb mora biti razvidno, da ima prijavitelj pravico izvesti načrtovane posege s trajanjem še 3 leta po zaključku operacije.
8. Za objekt, ki je predmet investicije, mora biti predložena Energetska izkaznica stavbe ali Elaborat gradbene fizike za področje učinkovite rabe energije v stavbah, iz katere je razvidna stopnja energetske učinkovitosti stavbe ter delež obnovljivih virov energije pred izvedeno operacijo in po izvedeni operaciji, z upoštevanjem načrtovanih ukrepov.
9. Stroški za nakup in vgradnjo naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije so upravičeni, v kolikor so vgrajene naprave skladne z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije.(Uradni list RS št. 17/19).
10. Stroški za izvedbo novogradenj ali dozidav objektov ter stroški za vzpostavitev novih turističnih kapacitet v že obstoječem objektu, niso upravičeni stroški.
11. Stroški oz. izdatki upravičenca bodo upravičeni od datuma predložitve vloge za sofinanciranje, razen stroški za izdelavo energetske izkaznice oz. elaborata gradbene fizike, ki so lahko upravičeni od objave javnega razpisa. Obdobje upravičenosti izdatkov upravičenca se zaključi najkasneje 30. 9. 2022.
12. Posamezna operacija mora predstavljati ekonomsko nedeljivo celoto aktivnosti, ki izpolnjuje natančno določeno (tehnično-tehnološko) funkcijo in ima jasno opredeljene cilje.

Upravičeni stroški:
1. stroški informiranja in komuniciranja (do 3% celotnih upravičenih),
2. stroški storitev zunanjih izvajalcev (do 3% celotnih upravičenih), to so: stroški izdelave energetskih izkaznic oz. elaboratov gradbene fizike, stroški investicijskega inženiringa in stroški gradbenega nadzora.
3. energetska obnova objektov in snovna učinkovitost skladno z ukrepi:
- celovita energetska obnova stavb,
- obnova posameznih elementov ali celotnega zunanjega ovoja stavb,
- nakup in vgradnja naprav za proizvodnjo toplote iz obnovljivih virov energije,
- nakup in vgradnja naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije,
- nakup in vgradnja energetsko učinkovitejše razsvetljave,
- zamenjava kurilne naprave z energetsko učinkovitejšo,
- zamenjava sistema ogrevanja in/ali hlajenja z energetsko učinkovitejšim,
- vgradnja sistemov za izkoriščanje odpadne toplote,
- ukrepi za zmanjšanje porabe pitne in sanitarne vode (npr: vgradnja varčnih sanitarnih armatur, namestitev sistema za zbiranje in uporabo deževnice, ….)
- ukrepi za zmanjšanje količin nastalih odpadkov (npr: nakup posod za ločeno zbiranje odpadkov, nakup stiskalnice odpadkov, nakup kompostnika, ….)

Pomemben del vloge predstavljajo KAZALNIK REZULTATA »MANJŠA RABA ENERGIJE ZA OBJEKT«, ki so del ocenjevanja vloge, prav tako mora biti  predložena Energetska izkaznica stavbe ali Elaborat gradbene fizike za področje učinkovite rabe energije v stavbah. Te tehnične zahteve vam lahko pripravi samo usposobljen strokovnjak, iz tega razloga se obrnite na Razvojna agencijo SAŠA, da vam ga pomagajo poiskati, da boste nepovratna sredstva zagotovo dobili. Pomagali vam bodo poiskati primerne strokovnjake, ki bodo za vas izvedli uspešno prijavo in strokovno pravilno bedeli nad projektom, da bodo EU sredstva zagotovo v celoti upravičeno počrpana. Za več informacij vam je na voljo Urška Ošljak, urska.osljak@sasaora.si ali na telefonu 041 539 862.

Dodatne informacije in obveščanje
Vprašanja in dodatne informacije v zvezi s pripravo prijav in pojasnila k razpisni dokumentaciji bodo objavljene na spletnem naslovu http://www.mgrt.gov.si/

Vprašanja morajo prispeti na elektronski naslov gp.mgrt@gov.si najkasneje do 5 delovnih dni pred iztekom roka za oddajo vloge. V zadevo je potrebno navesti: Vprašanje za Javni razpis: Podpora mikro, malim in srednje velikim podjetjem s področja turizma za povečanje snovne in energetske učinkovitosti. 

Prvi rok oddaje je že 20. 1. 2020, nato je možno oddati vlogo od 1. 9. 2020 do 31. 11. 2020 in od 1. 9. 2021 do 31. 11. 2021.

Vabilo

Spot svetovanje Savinjska

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija


 


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.