Arhiv: Bolniški list od 1. februarja dalje le še v elektronski obliki

SPOT svetovanje Savinjska - Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica je organizirala delavnico na temo uvedbe elektronskega bolniškega lista (eBOL). Od 1. februarja dalje namreč splošni zdravniki in pediatri ne bodo več izpisovali papirnega potrdila o upravičeni zadržanosti od dela, ampak ga bodo morali že za mesec februar 2020 delodajalci obvezno prevzeti v elektronski obliki preko portala SPOT (eVEM).

NA KAKŠEN NAČIN DO ELEKTRONSKIH BOLNIŠKIH LISTOV?

Elektronski bolniški listi bodo na voljo v PDF in XML obliki. Omogočen bo prikaz vseh izdanih eBOL za izbrano obdobje za izbranega delodajalca. Iz prikazanega seznama eBOL bo možno izbrati eBOL za posameznega delavca, omogočen bo tudi prenos vseh eBOL za vse zaposlene, ki jim je bil v izbranem obdobju izdan eBOL. Delodajalci bodo lahko do elektronskih bolniških listov dostopali na dva načina: preko portala SPOT (eVEM) ali z uporabo spletne storitve oziroma vmesnika eBOL in eNDM, ki ga prav tako omogoča portal SPOT (eVEM).

POENOSTAVLJEN TUDI POSTOPEK ZA VLAGANJE ZAHTEVKOV ZA REFUNDACIJO

Z uvedbo eBOL je poenostavljen tudi e-postopek za vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zaradi uvedbe eBOL k vlogi ni potrebno prilagati skeniranih potrdil o upravičeni odsotnosti od dela oz. bolniških listov.

DOSTOPANJE DO BOLNIŠKIH LISTOV PREKO PORTALA SPOT (eVEM)

Za dostop do bolniških listov preko portala SPOT (eVEM) potrebujete:

• dostop do spleta,

• digitalno potrdilo (več informacij o pridobitvi digitalnega potrdila je na voljo TUKAJ),

• če za podjetje oz. poslovni subjekt do e-bolniških listov dostopa s strani zakonitega zastopnika pooblaščena oseba, je treba urediti POOBLASTILO.

UPORABA SPLETNE STORITVE OZ. VMESNIKA eBOL in eNDM

Z uporabo spletne storitve oz. vmesnika je mogoče določene postopke za ZZZS urejati neposredno iz kadrovskega/računovodskega programa oziroma programa za obračun plač. Portal SPOT (eVEM) omogoča Kadrovski vmesnik za urejanje obrazcev M-1, M-2, M-3 in M12 in Vmesnik za nadomestila eNDM. Vmesnik eNDM omogoča vlaganje zahtevkov za refundacijo nadomestila plače v breme ZZZS.

Spot svetovanje Savinjska

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencijaFotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.