Arhiv: Kmalu znan pripravljavec strategije prestrukturiranja premogovne regije


Upravni odbor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice (SŠGZ) se je na zadnji seji seznanil s potekom aktivnosti na področju prestrukturiranja premogovnih regij in priprave območnega razvojnega načrta 2021-2027, ki potekajo vzporedno in morajo biti usklajene tudi z nacionalnim energetskim in podnebnim načrtom.

STRATEGIJA PRESTRUKTURIRANJA Z AKCIJSKIM NAČRTOM

Aktivnosti je predstavila direktorice Razvojne agencije SAŠA mag. Biljana Škarja in poudarila, da morajo biti zaključene do konca letošnjega leta.  Na področju prestrukturiranja premogovne regije, ki jo skupaj tvorita SAŠA in Zasavje, trenutno poteka izbor pripravljavca strategije. Evropska komisija je poslala povabilo za oddajo ponudbe za pripravo strategije priznanim svetovalnim družbam z ustreznimi referencami, omenjeni dokument pa naj bi vseboval tudi akcijski načrt z naborom projektov, ki bodo imeli možnost za črpanje sredstev iz sklada za pravični prehod. Za Slovenijo je v tem skladu predvidenih 91,5 milijonov evrov.

POMEMBNO SODELOVANJE NOSILCEV GOSPODARSKEGA RAZVOJA

V akcijski načrt zajeti projekti bodo morali biti zajeti tudi v območni razvojni program, pri tem pa bo zelo pomembno sodelovanje nosilcev gospodarskega razvoja v regiji. Prav tako bodo morali biti vsi našteti dokumenti skladni z nacionalnim energetskim in podnebnim načrtom. Le-ta je v zadnji verziji zelo nenaklonjen energetsko intenzivnemu delu slovenske industrije, zato ga je Gospodarska zbornica Slovenije zavrnila in zahtevala ustrezne spremembe.

OBMOČNI RAZVOJNI PROGRAM 2021-2027 DO KONCA LETOŠNJEGA LETA

Priprava strateškega dela območnega razvojnega programa 2021–2027 naj bi bila zaključena do junija, sledila bo priprava programskega dela, potem pa je predvidena enomesečna javna razprava in usklajevanje. Pri pripravi naj bi sodelovale tako lokalne skupnosti kot gospodarstvo in nevladne organizacije. Območni svet in območni razvojni svet SAŠA naj bi dokument sprejela do konca decembra. V območnem razvojnem svetu interese gospodarstva zastopajo mag. Marko Mavec (Premogovnik Velenje), Samo Mirnik (KLS Ljubno) in Janez Kaker (OOZ Mozirje).

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.