Arhiv: Aprilsko akontacijo davka na dobiček je treba plačati

Ker bo »mega« interventni zakon začel veljati 11. aprila, avtomatične zamrznitve plačil aprilskih akontacij davka na dohodke pravnih oseb in dohodke iz dejavnosti samozaposlenih ne bo.

Če bo omenjeni zakon objavljen v Uradnem listu RS 10. aprila z začetkom veljavnosti 11. april, potem ukrepi v zakonu ne bodo zajeli akontacije davka na dohodke pravnih oseb in dohodnine za dohodek iz dejavnosti za mesec marec, ki zapade v plačilo 10. aprila. V mesecu torej, ko veliko podjetij in podjetnikov nima nobenih dohodkov.

FURS je v petek zvečer objavil pojasnilo za samozaposlene, iz katerega izhaja, da jim ne bo treba plačati obroka akontacije dohodnine, ki zapadeta v plačilo 10. maja in 10. junija 2020, obrok, ki zapade v plačilo 10. aprila, pa bodo zavezanci morali poravnati. Se pa neplačani obroki predhodne akontacije dohodnine oziroma akontacije dohodnine ne štejejo za obračunane, kar pomeni, da bodo samozaposleni lahko zaprosili FURS, da akontacije ne plačajo niti v aprilu. Za to bodo morali:

- vložiti vlogo za znižanje predhodne akontacije davka (kot lastni dokument prek eDavkov ali po elektronski pošti);

- zaprositi za odlog plačila davka (na primer za akontacijo, ki zapade v plačilo 10. aprila) za čas do dveh let ali plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih v obdobju 24 mesecev, zaradi izgube sposobnosti pridobivanja prihodkov zaradi epidemije virusa COVID-19.

Pričakovati je, da bo razlaga veljala tudi za podjetja oziroma za akontacijo davka na dohodke pravnih oseb.


Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.