Arhiv: Gospodarska in trgovinska zbornica ter združenji delodajalcev predlagajo dodatne ukrepe


Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so skupaj pripravili nabor dodatnih ukrepov za omilitev posledic epidemije covid-19. Opozarjajo namreč, da bo večina podjetij posledice epidemije čutila vsaj še nekaj mesecev. Nekateri predlogi so kratkotrajnejšega značaja in vezani na čas izrednih razmer, za druge pa delodajalske organizacije menijo, da jih je treba vključiti v trajnejše sistemske zakonodajne ureditve.

NEKAJ PREDLOGOV GZS, TZS, ZDS IN ZDOPS

Na področju trga dela: subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, s čemer bi znatno omejili naraščanje brezposelnosti, in poenostavitev postopka odreditve dela od doma/drugega dela v izjemnih okoliščinah tudi za čas po epidemiji.

Na finančnem področju: ukrep v pomoč najbolj prizadetim panogam, širitev pozavarovanja terjatev na slovenski trg ter odkup terjatev. Predlagajo tudi ustanovitev investicijskega sklada za pospešitev investicij. Prav tako naj država subvencionira del najemnin poslovnim subjektom, ki so bili prizadeti zaradi sprejetih vladnih odlokov. S temi ukrepi bi zagotovili tako stabilizacijo poslovanja v najbolj prizadetih dejavnostih kot tudi krepitev domačega gospodarstva.

Med sistemskimi ureditvami: oprostitev plačila nadomestila za stavbno zemljišče za leto 2020 za podjetja, ki so zaradi razglasitve epidemije COVID-19 utrpela padec poslovanja, in zakonsko ureditev sistema upravljanja z nenevarnimi in nevarnimi odpadki tako, da bo sistem tekel nemoteno in bo dosežena visoka stopnja samozadostnosti na tem področju.

Seznam vseh predlogov ukrepov za #PKP3 se nahaja na tej povezavi: https://www.gzs.si/LinkClick.aspx?fileticket=iCqbOyglN00%3d&portalid=120

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.