Arhiv: Dan inovativnosti 2020: zlato za Podkrižnika, srebro za Evegreen, srebro in bron za BSH Hišne aparate



V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) 18. leto zapored podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih ter drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.  

 

LETOŠNJA PODELITEV V VIRTUALNEM OKOLJU 

 

Skupno je bilo podeljenih enajst zlatih, 24 srebrnih in pet bronastih priznanj, dve posebni priznanji za mlado podjetje ter eno posebno priznanje za inovacijski izziv – povezovanje kulturno kreativnih industrij in gospodarstva. Nagrajena je bila tudi najboljša inovacija leta po izboru javnosti. Dogodek je potekal v virtualnem okolju. 

 

TRETJINA INOVACIJ IZ MIKRO IN MALIH PODJETIJ 

 

»Skoraj tretjina inovacij letos prihaja iz mikro in malih podjetij, od tega pet s strani mladih inovativnih startupov,« je ob tej priložnosti povedal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Predvsem pri mlajših inovatorjih je opaziti velik poudarek na inovacijah, ki temeljijo na poenostavitvi že obstoječih rešitev, kar izhaja iz sodobnih pristopov inoviranja na osnovi uporabniške izkušnje. Takšni pristopi so po besedah predsednika GZS zelo dobrodošli tudi v marsikateri veliki korporaciji, priložnosti za razvoj pa so gotovo v inoviranju poslovnih modelov in storitvizaciji (servitisation), saj smo še vedno zelo usmerjeni v inoviranje izdelkov.  

 

KRONOTERMU PRIZNANJE ZA INOVACIJO LETA PO IZBORU JAVNOSTI 

 

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije. GZS je nagradila tudi najboljšo inovacijo leta po izboru javnosti. V letu 2020 je to inovacija podjetja Kronoterm iz Trnave, in sicer Adapt – tiha, prilagodljiva, pametna, učinkovita in prijazna toplotna črpalka. 

 

PODKRIŽNIKU IN DOMELU ZLATO PRIZNANJE ZA CENTRALNI POGON ZA E-KOLO 

 

Iz SAŠA regije so na nacionalno ocenjevanje napredovale tri inovacije. Naravi prijazni eko sveči velenjskega podjetja Evegreen je strokovna komisija dodelila srebrno priznanje, z enakim priznanjem se lahko pohvali tudi MUM5 s tehtnico nazarskega podjetja BSH Hišni aparati, popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.500 istega podjetja pa je bil nagrajen z bronastim priznanjem. Ljubensko podjetje Podkrižnik, ki se je skupaj z Domelom iz Železnikov na nacionalno ocenjevanje uvrstilo iz gorenjske regije, je za razvoj centralnega pogona za e-kolo prejelo zlato priznanje. Vsem inovatorjem iskrene čestitke s strani Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice! 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.