Arhiv: Gospodarski zbornici Slovenije ob 170-letnici zlati red za zasluge


Predsednik republike Borut Pahor je Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ob 170-letnici delovanja podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge za dolgoletno povezovanje in spodbujanje slovenskega gospodarstva doma in v svetu.

NAJSTAREJŠE ZDRUŽENJE GOSPODARSTVA V SLOVENIJI

V utemeljitvi za podelitev državnega odlikovanja je med drugim zapisano, da je GZS najstarejše združenje gospodarstva v Sloveniji. Zbornica je nastala sredi 19. stoletja, ko je bilo območje današnje Slovenije del razgibanega političnega, gospodarskega in kulturnega dogajanja v »pomladi narodov«. Leta 1851 je v Ljubljani po odloku cesarja Franca Jožefa začela delovati prva čezsektorska gospodarska zbornica na Slovenskem, Trgovska in obrtna zbornica za Kranjsko. Njeno članstvo je bilo večinoma nemško, nato pa se je z idejami o zedinjeni Sloveniji in taborskim gibanjem v osemdesetih letih 19. stoletja to spremenilo: slovenski predstavniki so v zbornici dobili večino, uvedeno je bilo dvojezično poslovanje, za predsednika je bil izvoljen Slovenec Josip Pokljukar.

POSLANSTVO: BITI SVOJIM ČLANOM V POMOČ

Člani so zbornico potrebovali za vzpostavitev možnosti za njihovo urejeno sodelovanje, povezovanje in nastopanje na tujem. Zbornica je vzpostavila register podjetij in leta 1855 organizirala nastop na svetovni razstavi v Parizu. Poslanstvo zbornice je bilo ves čas biti svojim članom v pomoč, da bi bila podjetja uspešna in kot takšna stabilen temelj narodnega gospodarstva.

SODOBNO IN DINAMIČNO ZDRUŽENJE, KI SPODBUJA GOSPODARSKI RAZVOJ

V 170 letih delovanja je GZS zamenjala šest različnih držav in vsaj toliko valut, preživela je tri vojne, štirikrat je spremenila svoje ime in iz predindustrijske dobe prišla v digitalno. Zadnjo četrtino tega obdobja, natančneje 42 let, ima savinjsko-šaleško gospodarstvo svojega zastopnika tudi na regijski ravni. Sistem GZS, v katerega je vključena Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ), je danes sodobno in dinamično združenje, ki zavzeto spodbuja gospodarski razvoj Slovenije s pospeševanjem trgovine, obrti, podjetništva in industrije.

Filmski zapis o 170-letnem delovanju Gospodarske zbornice Slovenije si lahko ogledate na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=vqxpejvIb8U

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.