Arhiv: Mirko Strašek prejemnik visokega državnega odlikovanja



Predsednik Republike Slovenije je na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja, katerega je prejel Mirko Strašek, direktor družinskega podjetja KLS Ljubno d.o.o. in član upravnega odbora SŠGZ, za prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva in utrjevanju poslovne kulture ter za bogatitev kakovosti življenja in dela v Savinjski dolin. 

Odlikovanje sta prejela še Marjan Pipenbaher in Anka Lipušček Miklavčič. Marjan Pipenbaher je prejel srebrni red za zasluge za izjemne dosežke v projektiranju in izgradnji velikih mostov v slovenskem in evropskem prostoru. Anka Lipušček Miklavič je prejela red za zasluge za prispevek k razvoju slovenskega agroživilstva in gospodarstva ter za ohranjanje lokalnih običajev posoške regije.

KLS LJUBNO LETOS PRAZNUJE 50-LETNICO

Mirko Strašek je ustanovitelj, direktor in lastnik družbe KLS Ljubno, ki izdeluje zobate obroče za avtomobilsko industrijo in letos praznuje 50-letnico delovanja. Podjetje ima več kot 250 zaposlenih, z njimi pa v svoji niši dosega 18-odstotni tržni delež v svetovnem in 70-odstotni delež v evropskem merilu. Tudi po kakovosti je KLS Ljubno med najboljšimi na svojem področju. Izvozi najmanj 96 odstotkov proizvodnje in se uvršča med odstotek najboljših podjetij v srednji Evropi po stopnji avtomatizacije, robotizacije in digitalizacije. Produktivnost v podjetju je v zadnjih 20 letih narasla za desetkrat, dodana vrednost na zaposlenega pa je skoraj trikrat večja od slovenskega povprečja.

VISOKA KAKOVOST IZDELKOV IN STORITEV TER PRAVOČASNA DOBAVA

Mirko Strašek je v podjetju od vsega začetka in je v njegovo rast in razvoj vložil tako rekoč vse življenje. Na Ljubno se je priselil leta 1972 in pri 26-ih letih prevzel vodenje kovinskega obrata v tedanjem podjetju Gradbenik. Začetki niso bili obetavni: več kot polovica proizvodnje je potekala na prostem ali pod kozolcem, pozimi ni bilo ogrevanja, zaposlenih je bilo 30 ljudi, prihodnost je bila negotova. Do zadnjega desetletja prejšnjega stoletja je direktor Strašek s sodelavci uvedel marsikatero izboljšavo, vendar pa je razpad Jugoslavije povzročil tudi izgubo nekdanjega trga ter podjetju in zaposlenim prinesel težke čase. Leta 1996 je  Mirko Strašek zastavil novo, drzno strategijo. Odločil se je za specializacijo in podjetje ozko usmeril v proizvodnjo zobatih obročev, ki so še danes njegov glavni proizvod. A skrivnost uspeha, pravi, je v resnici preprosta: visoka kakovost izdelkov in storitev, pravočasna dobava, skrbno spremljanje svetovne konkurence ter nenehno uvajanje inovacij.

MEDSEBOJNI ODNOSI V PODJETJU TEMELJIJO NA SPOŠTOVANJU

Mirko Strašek pa ni le uspešen strateg in podjetnik, je človek z izjemnim občutkom za sodelavce, za potrebe lokalne skupnosti, za ljudi. Bistvo vodenja je zanj medosebno spoštovanje, to, da si ljudje med seboj pomagajo in da si vsi prizadevajo za isti cilj. Tako se je KLS Ljubno pod njegovim vodstvom razvil v podjetje z visoko stopnjo družbene odgovornosti in navdihujočo notranjo pripadnostjo. Večino ustvarjenega dobička podjetje vlaga v razvoj in zaposlovanje, vsako leto pa namenijo velik del dohodka v podporo človekoljubnim, športnim, zdravstvenim in kulturnim dejavnostim v zgornjesavinjski regiji. Prepričani so, da lahko za promocijo podjetja več kot z bleščečimi oglasi naredijo s podporo posameznikom in društvom ter z zagotavljanjem ustreznih razmer za kakovostno in zdravo preživljanje prostega časa vseh prebivalcev regije.

BOGATITEV KAKOVOSTI ŽIVLJENJA  IN DELA V SAVINJSKI DOLINI

Mirko Strašek  že leta tesno sodeluje z župani sedmih zgornjesavinjskih občin: v širši regiji najbrž ni gasilskega ali reševalnega vozila, katerega nakupa ne bi finančno podprlo podjetje KLS, celjski bolnišnici so podarili robota za avtonomno dezinfekcijo prostorov, že od najskromnejših začetkov sponzorirajo tekme deklet v smučarskih skokih, ki so se razvile v prvenstvo za svetovni pokal, so pobudnik in sofinancer izgradnje kulturno-poslovnega centra in kongresnega centra v Ljubnem ter najvidnejši donator tradicionalnega Flosarskega bala. In to je le nekaj drobcev vsega, kar je Bogomir Mirko Strašek s svojim podjetjem dal svoji širši okolici.

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.