Arhiv: Pomoč gospodarstvu v poplavah 2023

Gospodarske zbornice z zaskrbljenostjo spremljamo razmere na terenu in posledice katastrofalnih poplav, ki so prizadele tudi proizvodne in druge poslovne obrate. Vse člane pozivamo, da sodelujejo z lokalnimi izpostavami republiške Uprave za zaščito in reševanje predvsem pri nudenju pomoči tistim podjetjem, ki so jim poplave povzročile škodo. Kontakti lokalnih izpostav Uprave za zaščito in reševanje.

SŠGZ je skupaj z ostalimi regijskimi zbornicami in združenji vključena v Krizni štab 'POPLAVE'. Gospodarska zbornica Slovenije pa je preko Ministrstva za gospodarstvo turizem in šport vključena v republiški krizni štab. Po svoji moči bomo zbirali informacije o razpoložljivih resursih, ki jih lahko podjetja ponudijo pri odpravljanju posledic poplav. Podjetja poročajo o ogromnih škodah na materialu in opremi. Nekateri še več tednov ne bodo mogli zagnati proizvodnje. V tem trenutku potrebujejo predvsem pomoč gradbenih strojev pri odstranjevanju posledic poplav, v nadaljevanju pa bodo potrebovala tudi pomoč pri popravilu elektro instalacij, strojev, sušenju skladišč, proizvodnih in pisarniških prostorov.

Prve ocene škode, ki jih prejemamo od nekaterih članov so srhljive. Nekateri namreč že poročajo o večmilijonskih škodah na materialu in opremi. Nekateri še več tednov ne bodo mogli zagnati proizvodnje. Zato smo predstavnike gospodarskega ministrstva že opozorili, da bodo podjetja potrebovala konkretno pomoč pri sanaciji posledic. Predvsem pa smo izpostavili ukrepi subvencioniranja čakanju na delu za podjetja, ki bodo za dlje časa prisiljena zapreti proizvodnjo. 

Za tista podjetja, ki niste utrpela škode in bi lahko s svojimi resursi pomagala prizadetim, pa smo po dogovoru na GZS odprli poseben skupni portal , kamor lahko sporočate svoje ponudbe. Te ponudbe bomo naknadno prenesli v posebno aplikacijo, ki jo pripravlja država in bo namenjena izključno zbiranju ponudb podjetij, ki so pripravljena pomagati.

Portal za podjetja, ki nudijo pomoč:  https://www.gzs.si/poplave2023

Foto: Letalska policijska enota

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.