Arhiv: Prijava škode po poplavah

 

Obilno deževje je v začetku avgusta 2023 v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne razmere. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje začelo z ocene škode v gospodarstvu. Škoda se prijavlja na dveh nivojih – na pristojni občini in Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport glede na to, kakšna vrsta škode se prijavlja.

1. Škoda na materialu, zalogah, strojih in opremi

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo ocenjevalo škodo, ki je posledica poplav in je nastala na strojih, opremi, zalogah in zaradi izpada prihodka in sicer tisto škodo, ki jo bodo oškodovanci iz gospodarstva posredovali, le-ta bo osnova za ukrep

»Predplačila za pomoč v gospodarstvu« iz Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč ter nato tudi za nadaljnje postopke za pridobitev sredstev (subvencij) za povračilo škode v gospodarstvu. Škodo je potrebno prijaviti izključno na predpisanih obrazcih. Podjetja pripravijo oceno škode na strojih, opremi, zalogah in zaradi izpada prihodka na posebnem obrazcu skladno z izdanim navodilom ministrstva.

Navodilo za izpolnjevanje obrazca za oceno škode poplave 2023 v3

OBRAZEC z izjavo poplave 2023

Rok za posredovanje ocene škode je petek, 1. september 2023.

Izpolnjen obrazec morajo poslati na enega od dveh načinov:

  • po navadni pošti na naslov: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Trubarjeva ulica 11, 2000 Maribor (z oznako »Poplave avgust 2023«),

Pomembno je, da vlogo pošljete v roku. Zamuda roka pomeni, da ne boste upravičeni do predplačila (10% ocenjene škode) in tudi ne do kasnejšega izplačila razlike sredstev za odpravo posledic škode v gospodarstvu. (ki znaša skupaj s predplačili do največ 50 % oz. 60 % vrednosti dejanske škode). 

Upravičenci so podjetja, ki so utrpela:

  • škodo na strojih in opremi in/ali
  • škodo nastalo zaradi uničenih zalog in/ali
  • škodo zaradi izpada prihodka(škodo prijavijo tudi tisti upravičenci, ki imajo izpad prihodka zaradi pretrganih oz. oteženih dobaviteljskih verig)

2. Škoda na objektih

Občine so na svojih spletnih straneh objavile poziv za prijavo škode na stvareh zaradi poplav. Na občine se prijavlja sledeča škoda:

  • Ocena škode na stavbah, povzročena po naravni nesreči, za popolnoma uničen objekt. Ta obrazec je torej namenjen popolnoma uničenim objektom.
  • Ocena delne škode na stavbah, povzročena po naravni nesreči, za delno škodo na objektih. Ta obrazec se uporablja za delno škodo, ki je povzročena na stanovanjskem ali poslovnem objektu. Na spletu najdete tudi izhodiščne povprečne cene za ocenjevanje delnih škod na stavbah.

Obrazce za posamezno občino najdete:

Ob prijavi škode občini mora prijavitelj priložiti fotografije poškodovanega objekta iz katerih so razvidne poškodbe. Prav tako je potrebno dokumentirati vse, kar bo pred oceno škode sanirano. Vse račune za material, ki se je porabil za sanacijo, je potrebno shraniti kot dokaz v morebitnem nadaljnjem postopku. Iz vloge mora biti razviden tudi kontakt prijavitelja, če bi bile potrebne dodatne informacije glede nastale škode. Pomembno je še, da se v primeru več poškodovanih objektov, škoda na vsakem objektu prijavlja ločeno, torej na svojem obrazcu. Če gre za objekt, ki je v so-lasti, zadostuje da škodo prijavi eden od solastnikov. Obrazce za prijavo škode najdete na spletni strani vaše občine, prav tako so dostopni tudi v papirni obliki na občini. Izpolnjeni obrazci se lahko pošljejo občini po pošti ali na elektronski naslov, ki ga določi posamezna občina. Občine vloge sprejemajo tudi neposredno.

Podrobnejše informacije obvezno preverite na spletni strani svoje občine!

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.