Arhiv: Dan inovativnosti 2023: Zlato in srebro za BSH Hišne aparate in Gorenje


Brdo pri Kranju, 19. september 2023

 V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS)  že enaindvajsetič podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Rdeča nit letošnje podelitve je bila »Inovacija = ideja x energija2«. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih  priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1 priznanje za prebojno invencijo.

»Če želimo spodbuditi inovativnost, mora biti področje razvoja, raziskav in inovacij usklajeno s potrebami gospodarstva. Zato smo na GZS prevzeli vlogo posrednika, da podjetja povežemo z raziskovalnimi institucijami in obratno, da jih podučimo, osvestimo in opolnomočimo,« je na slovesni podelitvi dejal Tibor Šimonka, predsednik GZS in dodal: »S pomočjo države, ki mora zagotoviti sredstva in pogoje, bomo ustvarili temelje za lažji  prehod od invencij do trga. Prav to je poslanstvo zavezništva med gospodarstvom, znanostjo in vlado, ki smo ga podpisali spomladi letos. In to je tudi cilj akcijskega načrta, ki ga predstavniki gospodarstva snujemo skupaj z resornim ministrstvom, s katerim želimo Slovenijo pozicionirati kot vodilno evropsko središče za raziskave in razvoj za napredne tehnologije.« Še vedno obstajajo po njegovem mnenju stereotipi, da znanost in gospodarstvo ne sodita skupaj. »Čas je, da te stereotipe presežemo in se nehamo ukvarjati vsak s svojim vrtičkom. Pred nami se razprostira neskončno polje možnosti,« je sklenil.

Udeležence slovesne podelitve je nagovoril tudi minister za gospodarstvo, tehnologijo in šport Matjaž Han.

IZMED 45 NAJBOLJŠIH 10 ZLATIH, 22 SREBRNIH, 11 BRONASTIH IN 2 POSEBNI PRIZNANJI

Za priznanja na nacionalni ravni se je potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije. Na sedeže regijskih gospodarskih zbornic je prispelo 207 inovacijskih predlogov, plod odličnega dela razvojnih ekip, posameznikov, raziskovalnih inštitucij in inovatorjev. Pri inovacijah je sodelovalo več kot 1.200 inovatorjev. Prijavljene inovacije so bile zelo raznolike, sicer v večji meri produktne, a vendar tudi odlične procesne, trženjske in družbene.

ENA ZLATA IN DVE SREBRNI PRIZNANJI ZA SAŠA REGIJO

Iz SAŠA regije so na nacionalno ocenjevanje napredovale tri inovacije. Nazarskemu podjetju BSH Hišni aparati je za Palični mešalnik Ergomaster z revolucionarno ergonomijo in upravljanjem hitrosti strokovna komisija dodelila zlato priznanje, velenjskemu Gorenju za Premium Induction CELSIUS COOKING srebrno priznanje, s srebrnim priznanjem pa se lahko pohvali tudi Popolnoma avtomatski samostojni kavni aparat EQ900 podjetja BSH Hišni aparati.  


Katalog prejemnikov nacionalnih priznanj GZS za inovacije 2023

Vsem inovatorjem iskrene čestitke s strani Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice!

 Dan inovativnosti v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) kot nacionalna partnerja podpirata Ministrstvo za gospodarstvo, tehnologijo in šport RS in Javna agencija SPIRIT Slovenija.


 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.