Arhiv: Javni razpis za spodbujanje investicij za gospodarsko prestrukturiranje v zasavski in Savinjsko - Šaleški premogovni regiji v okviru sklada za pravični prehod v obdobju 2024 - 2027

Namen, cilj in predmet javnega razpisa

Namen javnega razpisa je gospodarsko prestrukturiranje Zasavske premogovne regije in Savinjsko-Šaleške premogovne regije (v nadaljnjem besedilu: SAŠA premogovna regija) s spodbujanjem novih delovnih mest ter raznolikih, trajnostno naravnanih investicij, ki bodo prispevale k blažitvi posledic opuščanja rabe premoga.

Cilji, h katerim prispeva javni razpis, so:

  • dvig dodane vrednosti na zaposlenega v premogovni regiji,
  • zmanjšanje odvisnosti gospodarstva Zasavske in SAŠA premogovne regije od fosilnih goriv,
  • večje število (tujih/domačih) investicij v premogovni regiji,
  • diverzifikacija gospodarstva v premogovni regiji.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje investicij v opredmetena in neopredmetena sredstva, ki bodo prispevale k ustvarjanju novih delovnih mest.

Ciljne skupine/upravičenci

Na razpis se lahko prijavijo podjetja, kot so opredeljena v skladu z ZPOP-1. Izključeni so javni zavodi, ki so ustanovljeni v skladu z Zakonom o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96, 36/00 - ZPDZC in 127/06 - ZJZP). Upravičeni prijavitelji so tudi podjetja, ki delujejo v katerikoli drugi članici EU in ob oddaji vloge nimajo sedeža ali podružnice v Republiki Sloveniji, bodo pa ustanovili sedež ali podružnico najkasneje do prvega izplačila subvencije (Uredba GBER). Sedež ali podružnica morata biti vpisana v Poslovni register Slovenije / Sodni register.

Več o pogojih najdete tukaj.

Okvirna razpoložljiva sredstva javnega razpisa

Razpisana vrednost javnega razpisa znaša največ 68.700.000,00 EUR (oseminšestdeset milijonov sedemsto tisoč 00/100 eurov), pri čemer gre za namensko podporo za sofinanciranje v postopku javnega razpisa izbranih operacij prijaviteljev.

  • Premogovna regija Zasavje

Za operacije z lokacijo izvajanja na premogovni regiji Zasavje je za operacije velikih podjetij na voljo predvidoma 15.720.000 EUR, za operacije malih in srednje velikih podjetij pa 10.480.000 EUR.

  • SAŠA premogovna regija

Za operacije z lokacijo izvajanja na premogovni regiji SAŠA je za operacije velikih podjetij na voljo predvidoma 12.750.000 EUR, za operacije malih in srednje velikih podjetij pa 29.750.000 EUR.

Sredstva se lahko v drugem roku za prispetje prijav (v kolikor bodo po prvem roku za prispetje prijav ostala nedodeljena sredstva) do izdaje sklepov o izboru ali neizboru, prerazporejajo znotraj posamezne premogovne regije in sicer med sklopoma za MSP in velika podjetja, kar agencija objavi na svoji spletni strani. Med različnima premogovnima regijama se sredstva ne smejo prerazporejati.

Roki za prijavo

  1. rok za oddajo vlog je 1. 7. 2024,
  2. rok za oddajo vlog je 2. 12. 2024.

V kolikor bodo vsa razpoložljiva sredstva porabljena že v okviru prvega roka za oddajo vlog, se drugi rok za oddajo vlog prekliče, kar agencija objavi v Uradnem listu RS.

Dodatne informacije

Dodatne informacije v zvezi s pripravo vlog in pojasnila k javnemu razpisu in razpisni dokumentaciji so prijavitelju dosegljive na podlagi pisnega zaprosila, posredovanega na e-naslov: spp@spiritslovenia.si.

Vprašanja na gornji naslov morajo prispeti najkasneje pet (5) delovnih dni pred iztekom posameznega roka za oddajo vloge. Agencija bo objavila odgovore na vprašanja najkasneje en (1) delovni dan pred iztekom posameznega roka za oddajo vloge, pod pogojem, da je bilo vprašanje posredovano pravočasno. Vprašanja, ki ne bodo pravočasna, se bodo v primeru prvega odpiranja prenesla v drugo odpiranje, nepravočasna vprašanja drugega odpiranja pa ne bodo obravnavana. Objavljeni odgovori na vprašanja postanejo sestavni del razpisne dokumentacije. Vprašanja in odgovori bodo javno objavljeni na spletni strani agencije.

Vprašanja in odgovori bodo javno objavljeni na spletni strani agencije, zato pri postavljanju vprašanj pazite, da v njih ne razkrivate morebitnih osebnih podatkov, poslovnih skrivnosti in drugih podatkov, ki ne smejo biti javno objavljeni.

Morebitni prijavitelji bodo o vseh spremembah glede razpisa sproti obveščeni preko spletne strani agencije.

Razpisna dokumentacija

Vsi potrebni podatki in navodila, ki bodo omogočila izdelavo popolne in pravilne vloge za dodelitev sredstev, so navedeni v razpisni dokumentaciji, ki bo od dne objave javnega razpisa dalje objavljena na spletni strani agencije: www.spiritslovenia.si.

Elektronski dokumenti:

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.